Imotski je cijenom i kvalitetom vila dostigao Toscanu

Luka Kolovrat, direktor TZ Imotski, kaže da su 2006. godine imali tek 2000 noćenja, a magičnu brojku od 100.000 noćenja planiraju dosegnuti najkasnije 2019.

Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split domaćini su dvodnevnog poslovnog susreta 19. Turistička burza PUT 2017. Svake godine domaćin je druga hrvatska destinacija. Okupili su se djelatnici iz agencijskog poslovanja, hotelijerstva, pružatelji turističkih usluga i predstavnici sustava turističkih zajednica iz desetak zemalja. U Split je jučer stiglo oko 150 predstavnika iz 90 turističkih subjekata, a prvi dan su iskoristili za upoznavanje šire okolice Splita i Poljičke republike.

Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije, pohvalio se da zadnjih pet godina razvijaju programe za pred i postsezonu, a rezultati toga se najbolje vide ove godine kada je Splitsko-dalmatinska županija po broju noćenja ostvarenih u listopadu bila najbolja u Hrvatskoj. Najavio je da za iduću godinu planiraju najviše raditi na projektima za razvoj turizma u Zagori, a kao svijetli primjer pohvalio je TZ Imotski koja je, uz TZ Split i TZ Postira, dobila nagradu ‘Simply the best’ koja se dodjeljuje u sklopu ove konferencije. U šest kategorija podijeljeno je 40 nagrada. 

– Imotski je odličan primjer razvoja turizma u Zagori i pokazali su što se može postići sa zalaganjem. Nedavno smo bili i na putovanju u Toscani i vidjeli da su cijene vila u Imotskom vrlo slične cijenama vila u Toscani u istom razdoblju. Kvalitetu ponude imamo, na marketingu radimo, a punjena su rekordna – kazao je Stella.

Luka Kolovrat, direktor TZ Imotski, zahvalio se na usporedbi s Toscanom, ali je naglasio da oni imaju svoj smjer razvoja, da su oni Imotski i da se žele tako razvijati. Nagradu su dobili za inovativne projekte u turizmu, a riječ je o dvije manifestacije – hodu po žici iznad Crvenog jezera i zaronu do dna Crvenog jezera.

– Te dvije manifestacije su s relativno skromnim sredstvima imale fantastičnu promociju i praktički se zavrtjele po cijelom svijetu. Godine 2006. imali smo dva smještajna objekta, a u 2018. godini planiramo da će ih biti 200. Također, u 2006. smo imali oko 2000 noćenja, ove godine ćemo imati oko 60.000 noćenja, a očekujemo da ćemo sigurno u 2019. doseći brojku od 100.000 noćenja koja je za nas prije nekoliko godina bila znanstvena fantastika. Od tih 200 objekata je oko 180 vila s bazenima, to je najtraženiji objekt i najbolje prolazi – rekao je Kolovrat. 

TZ Postira nagradu je dobila za ‘Malu noćnu regatu’ jedinu koja se vozi u večernjim satima.

– Zahvaljujući Gažulu koji se za vrijeme ljetnih mjeseci za večeri spušta s Vidove gore u postirsku luku moguće je voziti regatu. Ona se vozi uz taktove Mozartove ‘Male noćne muzike’, počinje od 22 sata i zaista je vrhunski doživljaj i za sudionike i za gledatelje – opisala je Ivana Jelinčić, direktorica TZ Postira. 

Turističku burzu organizira časopis ‘Way to Croatia’, a glavni urednik Borislav Šimenc ističe kako joj je cilj upoznati inozemne i domaće turističke agencije s hrvatskom ponudom i s destinacijom koja im je domaćin. Govoreći o napretku koji je postignut u turizmu kazao je da je Split najbolji primjer koliko smo daleko otišli od vremena kada se organizirala prva Turistička burza.

– Turistička zajednica je tijekom godina, kao i hotel Park, dobila nekoliko nagrada, a danas je nagrađena za ukupni kreativni rad na razvoju turističkog proizvoda. Posao odabira najboljih je bio težak jer je bilo više od 250 nominiranih u šest kategorija, od ugostiteljskih objekata do manifestacija, a nagrade su dobili i veliki i mali. Posebno vodimo računa o tome da se vrednuje kreiranje turističkih proizvoda u manjim sredinama i da se tim ljudima dodijeli priznanje jer mislim da je to njima daleko veći poticaj za razvoj nego je slučaj u velikim sredinama – rekao je Šimenc.

Alijana Vukšić, direktorica splitske TZ, poručila je da je ponosna jer ima priliku kolegama pokazati zbog čega je ove godine Split proglašen šampionom turizma, a Turističku burzu, dodala je, iskoristit će i kako bi najavili adventska događanja koja će se nadovezati na Prvenstvo u rukometu početkom godine.

Izvor: Dalmatinski portal