google_street_view_21Google Street View, jedan od najpopularnijih Googleovih servisa došao u Imotski. Kroz jutro građani su mogli vidjeti automobil na kojem piše Google koji na sebi ima kamere za snimanje ulica. Ovo će biti jako dobra promidžba Imotskog jer će posjetitelji tako moći vidjeti kako  Imotski izgleda kad se šetate po ulicama. Nemamo informaciju jesu li Googleovci s kamerama posjetili Modro i Crveno jezero, nadamo se da jesu.

Projekt Google Street View započeo je prije četiri  godine i već tada je podigao različite reakcije. Dok jedni ističu kako omogućava bolje upoznavanje grada putem interneta jer prikazuje ulice u 360 stupnjeva, drugi ga uzimaju najboljim primjerom povrede privatnosti, piše Večernji list.

Prve su ‘prašinu podigle’ udruge za zaštitu privatnosti u Velikoj Britaniji koje su se žalile da Googleove kamere u neugodnost dovode snimljene prolaznike na cesti. Najbolji primjer toga je engleski bračni par koji se razvodi zbog snimke Google Viewa jer je žena surfajući uspjela ‘uhvatiti’ supruga u šetnji s ljubavnicom.

Nakon brojnih negativnih reakcija na Street View servis Google je odlučio pojačati suradnju s nacionalnim udrugama za zaštitu privatnosti te više od godinu dana zamućivanjem cenzurira lica prolaznika i registracije automobila. Međutim, ima nekih zemalja koje su Googleove snimatelje zaustavili – poput Grčke i nekoliko istočnoeuropskih zemalja.

I Slovenija nije bila pretjerano oduševljena Googleovom ponudom da snimi sve ulice pa se snimatelji prije dolaska u određeni grad moraju najaviti kako bi građani imali vremena za zaštitu svoje privatnosti.

U Njemačkoj je problem Street Viewa bio još izraženiji jer su snimatelji osim ‘hvatanja’ ulica bilježili i sve otkrivene privatne bežične mreže (WLAN). Iako se javnost proiv toga pobunila, Google ističe kako je to strogo u svrhu navigacije te da nikoga ne može identificirati putem WLAN-a.

Sjedinjene Američke Države su među prvim zemljama koje su prihvatile Street View. Gotovo svi američki gradovi na internetu su završili već sredinom 2007., a samo godinu kasnije isto je bilo s Francuskom, Italijom, Novim Zelandom te Australijom.

Danas su na Street Viewu ulice gradova iz čak 24 države svijeta – Kanada, Portugal, Njemačka, Švicarska, Tajvan, Južnoafrička republika, Španjolska, Austrija, Češka, Francuska, Finska, Velika Britanija, Irska, Švedska, Nizozemska, Belgija, Italija, Danska, Norveška, Novi Zeland, Australija, Južna Koreja, Japan i Brazil.

Osim Hrvatske i Slovenije, Street View će ubrzo donijeti i snimke gradova u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Luksemburgu te Rumunjskoj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here