Maratonska osamnaesta sjednica Gradskog vijeća donosi zanimljiv ishod glasovanja. Po prvi puta Imotski HDZ nema većinu.

Odmah ćemo prijeći na najzanimljiviji dio, točka pod rednim brojem 12. Prijedlog vladajuće većine za ravnateljsko mjesto Dječjeg vrtića nije prošao. Osam oporbenih vijećnika glasovali su protiv ovog prijedloga, 8 vijećnika HDZ-a za dok je jedan HDZ-ovac bio suzdržan i time pokazao kako u redovima HDZ-a ne vlada sloga.

Naime, prethodno smijenjeni ravnatelj Dražen Markota, po riječima oporbe nezakonito je smijenjen što oporbeni vijećnici potkrjepljuju presudom Upravnog suda koji je presudio u korist Markote.

Damjan Vujčić iz redova vladajućih bio je suzdržan i time onemogućio usvajanje prijedloga

Već spomenutog smijenjenog Markotu zamjenila je VD ravnateljica Jelena Jukić koja se nadala toj poziciji, no vladajuću su predložili dugogodišnju djelatnicu vrtića Branku Mustapić. Suzdržan po pitanju te odluke bio je Damjan Vujčić i time učinio sjednicu vrijednom spomena. Oporbenih 8 pritvi, vladajućih 8 za i suzdržan 1.

Osim te odluke, vrijedno spomena je i zajedništvo oporbe, dobra pripremljenost i konstruktivnost kao i tolerantnije ozračje vladajućih i oporbe na samim sjednicama. Od gradskih vijećnika očekujemo konstruktivnost i argumente a ne taktičke igrice i nadmudrivanja. Doduše, vladajući znaju da imaju tanku većinu, ako je uopće imaju više, stoga su morali biti malo finiji.

Vapaj građana i jednima  i drugima je da budete konstruktivni u interesu svih žitelja. 

Napomenimo još da je sjednica trajala do iza ponoći a detaljno po točkama objavili su vijećnici MI za IM na svojoj Facebook stranici. Prenosimo njihov izvještaj u potpunosti:

JE LI HDZ OSTAO BEZ VEĆINE U GRADSKOM VIJEĆU? JEDAN NJIHOV VIJEĆNIK SINOĆ NIJE PRATIO STRANAČKE KOLEGE U GLASOVANJU!

– Sinoć je održana četverosatna sjednica Gradskog vijeća. Dnevni red imao je 13 točaka, a predstavljali su nas Ivan Livajić i Ivica Kvesić. Na Aktualnom satu pitali smo zašto nema znakova koji bi autobuse odveli na parking napravljen za njih, zašto se riskira sigurnost svih sudionika prometa kad se autobusi okreću nasred ceste. Odgovoreno je kako su znakovi naručeni i trebali bi stići.

Pitali smo i zašto nije izvršena edukacija stanovništva vezano za novu naplatu smeća, zašto računi nisu raščlanjeni kako bi naši sugrađani znali što plaćaju, zašto su pojedincima računi narasli čak 280% (škola), na što je rečeno da svatko koga zanima može doći i tražiti odgovore u novom komunalnom poduzeću.

Isto tako, kolege iz oporbe pitali su ima li grad suglasnost Konzervatorskog odjela za radove na glavnoj šetnici, na što je gradonačelnik rekao da imaju i da bi radovi trebali biti gotovi do 1.lipnja.

Vezano za nečistoću oko jezera gradonačelnik je rekao da je u posjetu bio ravnatelj JU More i Krš, kako su obišli jezera te da su zadovoljni viđenim. Angažirane su i po 2 čistačice koje će čistiti jezera. Nadamo se da će to biti dovoljno i da se neće događati razbijene klupe, table, da će smeće biti pravovremeno očišćeno, ali i da će naši sugrađani isto tako povesti malo računa o čistoći, jer je to dobro svih nas. Isto tako, rečeno nam je da naplata ulaznica ide bolje od dosadašnjih godina, tako da bi i utržak trebao biti veći te da se radi na serpentinama koje vode u jezero, što je pohvalno.

Nakon Aktualnog sata podnesen je izvještaj o izvršenju proračuna za 2018. godinu.

Vladajući su se pohvalili suficitom od 7 milijuna kuna, što je svakako pohvalno jer nismo u minusu, no kad se pogleda u dubinu izvršenja vidi se da se nije radilo skoro pa ništa pa se i nisu imali gdje potrošiti novci. U odnosu na godinu prije potrošeno je 2 milijuna kuna više na plaće dok se u razvoj grada uložilo nedovoljno. Takav proračun, koji je skoro pa preslik onih prijašnjih nismo mogli podržati. Postoji prostor za puno više, i zbog toga je šteta što praktički stojimo na mjestu, umjesto da napokon krenemo naprijed.

Izmjene proračuna za 2019. iz razumljivih i gore sličnih razloga također nismo podržali.

Usvajanje dokumenta o Procjeni rizika od velikih nesreća prošlo je jednoglasno, kao i Prijedlog odluke o držanju životinja, Opći uvjeti isporuke komunalne usluge iskopa te novog Statuta Gradske knjižnice.

Zanimljiva je bila i točka koja se tiče parkiranja u gradu. Oporba je imala par prijedloga. Tražili smo naplatu parkinga na južnoj strani jezera jer tu većinom parkiraju stranci. Rečeno je da će se uzeti u obzir. Tražili smo i naplatu parkiranja autobusa, jer u svakom turističkom mjestu autobus samo da iskrca putnike plati, a kod nas se ni parking ne plaća. Ne mora to biti neki veliki iznos, no red se mora znati. Tražili smo i da se ulica iznad Modrog jezera koja vodi prema gornjem parkingu ponovo otvori za promet u oba smjera, jer netko tko parkira gore mora kružiti kroz cijeli grad, prolazeći kroz uske ulice na Bazani da bi se vratio nazad, što sasvim sigurno predstavlja problem i našim sugrađanima, a pogotovo turistima koji ne poznaju ulice.

Vladajući su izglasali i koeficijente za nova radna mjesta u gradu, što nismo podržali. Kako se i po kojim kriterijima zapošljava u gradu pokazuju i natječaji koji su do sada održani, stoga takve stvari oporba neće podržati.

Deveta točka Dnevnog reda donijela je raspravu o jednokratnoj pomoći koju gradonačelnik može dodijeliti u slučaju nečijeg zahtjeva vezanog za teške bolesti. Podržali smo prijedlog, tražili smo da se čak iznos od 50.000 podigne na 75.000, no smatramo da gradonačelnik ne može sam donijeti odluku jer nije kompetentan za to, stoga smo predložili osnivanje Socijalnog vijeća koje će se sastojati od liječnika i drugih osoba koje mogu stručno donijeti odluku na temelju dokumentacije, na što je gradonačelnik rekao da možemo ići u tom smjeru.

Zanimljiva je bila i 11. točka koja se tiče Plana gospodarenja otpadom Grada Imotskog. Oporba je bila složna da plan nije dobar, da sanacija Kozjačića koju predlažu nikako nije dobra te da se na način da se samo zacementira vrh nećemo dobiti ništa. Pogotovo kad se ne zna šta je sve trpano u Kozjačić. Tražimo da se smeće izvadi, pa da se sanira nepropusnim materijalom i vrati ili da se odveze na regionalno odlagalište. Znamo da to košta puno više, no novce treba iznaći, zdravlje nas i naše djece mora biti na prvom mjestu.

Zadnja točka Dnevnog reda o kojoj smo odlučivali bila je i najzanimljivija, ali i najtužnija. Tužni smo i razočarani načinom na koji se vodi Gradski vrtić. U zadnjih par mjeseci prvo je nezakonito smijenjen bivši ravnatelj od strane gradonačelnika, pa su vratili odluku da je donese Gradsko vijeće, pa su sami i izglasali smjenu.

Imenovali su v.d. ravnatelja, a sada im ni ona nije dobra pa bi imenovali novu ravnateljicu.

U međuvremenu bivši ravnatelj ih je tužio i kako imamo informacije-dobio tužbu. Sinoć su pred nas stavili prijedlog da se imenuje nova ravnateljica bez obzira na tužbu i ovo prije. Na natječaj su se, kako smo doznali javili bivši ravnatelj, sadašnja v.d. ravnateljice i nova predložena ravnateljica.

Upravno vijeće nije dostavilo nama vijećnicima nikakve dokumente o svim tim događajima, samo su donijeli ime i prezime i OIB gospođe koju bi trebali imenovati. Oporba je jednoglasno rekla da neće sudjelovati u tom igrokazu.

Oproba traži smjenu Upravnog vijeća vrtića

Protiv predložene nemamo ništa, no imamo protiv Upravnog vijeća koje sve odluke krije i radi u velikoj tajnosti stoga nismo podržali izbor nove ravnateljice. Tražimo smjenu Upravnog vijeća. Predlagali smo vladajućima da se u Upravno vijeće i vrtića, ali i ostalih ustanova stavi po jedan oporbeni član kako bi imali uvid u događanja u javnim ustanovama, no odbijeni smo uz podsmijehe.

Šta se krije ako se radi ispravno i transparentno?

Sada oporba neće biti štit lošim odlukama koje donosite i sami za njih odgovarajte. I uza sve to, iako imaju većinu, koja bi mogla sada biti i upitna, odluka o imenovanju nije donesena jer je jedan član vladajuće koalicije bio suzdržan. Mislimo da to dovoljno govori o tome kako Upravno vijeće vrtića radi svoj posao.

Ovo je prva odluka otkako HDZ vlada u Gradu da nije prošla. Ponovo apeliramo da se sjedne za isti stol, da se preuzme odgovornost za loše poteze, da priznaju greške i da prestanu raditi cirkus, jer na kraju krajeva svi mi ćemo platiti te njihove loše odluke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here