SPLIT, 29. prosinca – Shopping u susjednoj Hercegovini, zbog kojega kolone automobila i autobusa iz cijele Dalmacije (pa cak i Like), svakodnevno prometuju preko granicnog prijelaza Vinjani Donji, bio je uzrokom nedavne pobune imotskih obrtnika. »Voda nam je dosla do grla i vise nema razloga da ne poduzmemo sve sto je u nasoj moci kako bi spasili profesiju i odustali od zatvaranja trgovackih, ugostiteljskih i obrtnickih tvrtki«, kazu Imocani. Ogorcenost predstavnika Udruge imotskih obrtnika »kupila se«, kako isticu, tijekom cijele godine, a kulminirala je uoci Bozica, kada su kilometrima duge kolone vozila satima cekale na ulaz u Bosnu i Hercegovinu.
Moze se reci da kupovina pocinje vec na samom ulazu u BiH, jer se upravo tamo, na samoj granici s Hrvatskom, nalaze cuveni Sovici. 
U trgovackim radnjama, kioscima, malim i velikim ducanima nude se proizvodi iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije i BiH, po cijeni 30 do 70 posto nizoj nego u Hrvatskoj. Kad se na tako jeftine (ili jeftinije) proizvode pridoda i novogodisnji popust od deset posto, onda se moze s razlogom reci kako »svi putovi vode u Sovice«. Tamosnji trgovci zadovoljno trljaj ruke.
I sada, uoci novogodisnjih blagdana, nakon kratkotrajna zatisja za sam Bozic, na granicnom prijelazu Vinjani Donji moze se vidjeti ista slika.
No, koji kilometar dalje, u Hrvatskoj, imotski obrtnici prosvjeduju i tuze se kako »stotinjak trgovackih radnji nema niti deset tisuca kuna utrska dok njihovi kolege u Sovicima ubiru milijune kuna«. Nisu oni protiv tamosnjeg covjeka, napominju Imocani, ali sve dok se u Sovicima kilogram teletine moze kupiti za 37 kuna, kutija »ronhilla« za cetiri ili kilogram kave za 40 kuna, blagajne u imotskim trgovinama »zjapit ce prazne«. 
Stoga je Udruga imotskih obrtnika odlucila proglasiti 15. sijecnja 1999. godine kao konacni rok za sazivanje zajednickog sastanka predstavnika hrvatske Vlade, Hrvatske gospodarske komore, saborskih zastupnika (podrijetlom iz Imotske krajine), te svih obrtnika iz Imotskoga s ciljem najzurnijeg iznalazenja rjesenja za spas Imotskoga i njegove krajine. U protivnom, ako se Vlada oglusi na njihov zahtjev, izaci ce na ulice, zaprijeciti prometnice, ali i zatvoriti svoje obrtnicke radnje, cime bi se, isticu, ionako veliki broj nezaposlenih u Imotskom povecao nekoliko puta.
I dok oni prosvjeduju, »sopingasi« iz cijele Dalmacije pozurili su u Sovice. Ima i onih, koji zahvaljujuci dovitljivim autoprijevoznicima, spoje ugodno s korisnim, pa za povratnu kartu od Splita do Medjugorja, po cijeni od 40 kuna, posjete Gospino svetiste, a po povratku jos obave i kupovinu u Sovicima. Na kraju recimo i to, da racuni kupljene (uvezene) robe najcesce premasuju iznos od dopustenih 300 kuna, a kako se malo koji carinik obazire na taj »propust« – svi putevi i dalje ce voditi u Sovice. 
Dobrila Stella

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here