Požar ImotskiU subotu nešto iz 11 sati buknuo je požar u prizemnoj prostoriji  zgrade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Imotskom. Upravo u tom trenutku na gornjem katu zgrade odvijao se proces dijalize za desetak pacijenata.

– Zajedno sa medicinskim osobljem bio sam na dežurstvu u prostorima za hemodijalizu, kada se kroz ventilaciju osjetio miris dima i gareži. Odmah smo se razletjeli po zgradi kako bi ustanovili odakle sve skupa to dolazi. Znadete, ovi posljednji požari digli su kod svih ljudi osjećaj nesigurnosti, ali i odgovornosti. Primijetio sam sa zapadne strane zgrade kako suklja dim iz prizemlja.

Odmah smo alarmirali dežurno osoblje koje se brine za tehniku dijalize, policiju i vatrogasce, a i sam sam krenuo u gašenje. No dim je uistinu bio veliki, zagušljiv. Moram priznati da su se i pacijenti uznemirili. Među njima bilo je i nepokretnih osoba.

Na svu sreću brzo su stigli vatrogasci i uspjeli lokalizirati požar. Za to vrijeme mi smo u miru izveli pacijente i bolničkim automobilima uputili ih kućama, izjavio nam je internist dr.Darko Oreč koji i nadgleda proces dijalize.

Vatra je zahvatila jednu prostoriju i brzo se širila jer  tek nedavno izgrađena zgrada ima dosta vrlo zapaljivog izolacijskog materijala. Prava je sreća da vatra nije zahvatila susjedne prostorije gdje se čuvaju otopine koje se daju pacijentima prilikom dijalize. Tek tada bi nastala velika šteta koju neki procjenjuju i  na više od milijun kuna. Ovako je u potpunosti izgorio plafon prostorije, vrata i bolnički krevet, te ostali inventar.

– Morali smo gasiti posebnom pjenom jer je požar zahvatio materijal koji je ne samo brzo zapaljiv već i stvara veliki i zagušljivi dim. Srećom ulazna vrata prostorije bila su otključana pa nismo trebali  otvarati na silu, riječi su jednog člana Javne vatrogasne postrojbe Imotski koji su vrlo brzo stigli na mjesto požara. Isto tako djelatnici policije brzo su pristigli i pomagali su djelatnicima dijalize u zbrinjavanju pacijenata.

Upravo oni vrše izvide o uzrocima ovoga požara, koji je, a po tvrdnjama nekih djelatnika mogao imati katastrofalne posljedice da se pojavio u večernjim satima, kada je vrlo mali broj i pacijenata i djelatnika u sklopu imotskog Doma zdravlja. Upravo prostorija gdje je buknuo požar na neki način je izolirana i slabo vidljiva sa parkirališta u neposrednoj blizini.

Na požarištu i imotski gradonačelnik Ivan Budalić

– Danas smo predsjednik Gradskog vijeća grada Imotskog Perica Tucak, dogradonačelnik Milan Zdilar i ja obišli Javnu vatrogasnu postrojbu Imotski te smo ih pratili na intervenciji na zgradi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Imotskom. Naši vatrogasci i ovom su prilikom pokazali izuzetnu hrabrost prilikom gašenja požara i u evakuaciji dijela pacijenata koji su se u trenutku izbijanja vatre našli u zgradi. Vatrogascima želimo što manje intervencija – napisao je Ivan Budalić na svojoj facebook strnici.

Foto: facebook

Imotski gradonačelnik Ivan Budalić posjetio vatrogasce