{sidebar id=4}Bućuša je jedanaesto oko Imotskoga polja

Sredinom listopada prošle godine mnogobrojne Imoćane iznenadila je i dodatno uzbudila vijest da se jedan dio Imotskog polja, na njegovu krajnjem zapadnom dijelu, počeo lagano urušavati u utrobu zemlje. Stotine znatiželjnika svakodnevno su pratile neobični prirodni proces koji je kulminirao naglim izviranjem vode iz utrobe zemlje i dodatnim urušavanjem tla. Nakon toga, točnije 15. listopada, tlo se polako smirilo, a na mjestu urušavanja nastalo je prirodno jezero promjera 70×50 metara i s dubinom nešto većom od pet metara.
Jedini koji su to bez ikakvih tenzija pratili bili su malobrojni stručnjaci. Prof. Jakov Matković, vrsni stručnjak za praćenje promjena reljefa u još uvijek aktivnom geomorfološkom sustavu imotskog tla, još prije godinu dana je izjavio kako je to normalan prirodni proces u Imotskom polju, posebno na njegovu zapadnom dijelu, gdje je tlo još uvijek nemirno.
— Vidjet ćemo kako će jezero izići kada voda prekrije cijeli taj dio Imotskog polja. Mislim da će se oformiti novo jezero, baš kao i njemu slična na tom dijelu Imotskog polja — govorio je tada prof. Matković.
Uistinu, točno godinu poslije malo lijepo jezero Bućuša, kako ga prozvaše mještani Lokvičića, krasi krajnji zapadni dio Imotskog polja. Obraslo trskom, u njemu su se nastanile žabe i šarani, baš kao i u susjednima Velikom jezeru i Krenici u Prološkom blatu.
— Jezero Bućuša je samo primjer kako su nastajala imotska jezera u njegovu polju tijekom stoljeća iza nas. Eto, mi smo imali sreću da smo bili svjedoci nastanka jezera, a neće biti ništa neuobičajeno da se takvi procesi nastave i ubuduće — veli prof. Jakov Matković.
Jezero Bućuša postalo je tako jedanaesto prirodno jezero u Imotskoj krajini.

Braco ĆOSIĆ

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here