Imotski: slučaj dječjeg vrtića

SLUČAJ DJEČJEG VRTIĆA U IMOTSKOM:
PROSVJEDI RODITELJA I DJECE
ULICAMA GRADA I U ZGRADI GRADSKOG POGLAVARSTVA

Naša politika su naša djeca

"Hoćemo u vrtić" i "Vrtić je naša stranka" pisalo je na stotinjak transparenata koje su nosili i djeca i roditelji ulicama Imotskog — U zgradi Poglavarstva nitko ih nije pričekao niti primio — Roditelji odlučno odbacuju aluzije da su izmanipulirani od određenih političkih stranaka

Tekst i foto: Braco ĆOSIĆ


{sidebar id=4}IMOTSKI — Stotinjak roditelja djece iz imotskog dječjeg vrtića, zajedno sa svojom djecom, u srijedu su mirnim prosvjedom u prostorijama Poglavarstva grada Imotskog, kao i ulicama grada, izrazili svoje ogorčenje zbog, kako su izjavili nezainteresiranosti imotske lokalne samouprave, te samouprave — osnivača dječjeg vrtića iz pet imotskih općina, za rješenje statusa predškolskog odgoja. Kako je poznato, imotski dječji vrtić još nije otvorio vrata najmlađima, a zbog pet neisplaćenih plaća uposlenicima i zbog nemogućnosti osiguranja uvjeta za normalan rad ove jedine predškolske ustanove na području Imotske krajine. Prosvjed je počeo u dječjem vrtiću, gdje su ogorčeni roditelji saslušali aktivnosti njihovih predstavnika u Stožeru za spas vrtića, te učinak peticija s potpisima roditelja i građana Imotskog, upućenih predsjedniku Hrvatskoga državnog sabora Zlatku Tomčiću, saborskom zastupniku iz Imotskog Anti Grabovcu, te ministarstvima pravosuđa i financija. Upoznati su također, što su im priopćili čelnici Stožera, da zapravo sve strukture vlasti u Zagrebu i te kako dobro poznaju problematiku dječjeg vrtića u Imotskom, koji jedini u Hrvatskoj još nije otvorio svoja vrata najmlađima, no zakon je izričit u tome da financiranje vrtića ide u nadležnost lokalne samouprave koja je dužna osigurati sve preduvjete za normalan rad vrtića.
"dalm4.jpgHoćemo u vrtić" i "Vrtić je naša stranka", pisalo je na stotinjak transparenata koje su nosili i djeca i roditelji ulicama Imotskog. Dolaskom u zgradu Poglavarstva naprosto su okupirali prostore Tajništva grada na pola sata i pretvorili ih u svojevrsnu vrtićnu odgojnu grupu, s tom razlikom što ih u gradu nitko nije pričekao, a niti primio. Zatečen ovim dolaskom roditelja i djece, tajnik grada Ivo Šućur samo je priopćio da ni gradonačelnik, ni njegovi zamjenici, nisu danas na usluzi prosvjednicima jer ih nema u zgradi Poglavarstva. Razočarani roditelji i djeca potom su se vratili u vrtić gdje su dogovorili daljnje aktivnosti, najavljujujći slične i još masovnije prosvjede sve dok se ne osiguraju uvjeti za normalan početak rada dječjeg vrtića. Upućen je također apel poglavarstvima općina Zmijavci, Runovići, Zagvozd, Podbablje i Proložac da u dogovoru s gradom Imotskim hitno iznađu sredstva za rad vrtića.
— Ovo je sramota da se izbjegava primiti našu djecu i nas. Mi nismo izmanipulirani nikakvim političkim pritiscima, nas dapače politika ne zanima, naša politika su naša djeca, a naše stranke su naše uzdanice i mi ćemo učiniti sve da im osiguramo pristojne uvjete za rad i njihovo predškolsko obrazovanje kakvo imaju svi mališani u Hrvatskoj — izjavili su nam roditelji aludirajući na digresiju ravnatelja vrtića Dražena Markote, koji je izjavio pred roditeljima kako vjeruje da netko od imotskih političkih stranaka, odnosno njihovi čelnici iz imotskih kafića, vuku konce ovih prosvjeda.
Kako doznajemo, 20. ovoga mjeseca iz Zagreba specijalno dolazi delegacija Ministarstva prosvjete i športa, koja će se na licu mjesta upoznati s detaljima oko problema s imotskim dječjim vrtićem.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here