Imotski: ’Tetama’ plaće nakon 10 mjeseci

{sidebar id=4}IMOTSKI – Trakavica zvana Imotski dječji vtrić, apostrofirana u činjenici da već punih 10 mjeseci, 33 njegova djelatnika nisu primila zakonom zagarantiranu plaću, a svakodnevno su dolazili na posao i obavljali svoje radne dužnosti, po svemu sudeći približava se kraju. Naime, na sastanku u Poglavarstvu grada Imotskog u petak, prvom konkretnom, kako ga je nazvao imotski gradonačelnik Ante Lončar, načelnici općina Podbablje, Zagvozd, Zmijavci, Proložac i Runovići, te gradonačelnik Imotskog kao osnivači dječjeg vrtića, zajedno s pročelnikom županijskog Ureda za prosvjetu, kulturu i šport Zdravkom Omrčenom, dogovorili su model isplate u visini od oko 3 milijuna kuna za zaostale plaće djelatnicima. Dječji vrtić zadužit će se kreditom kod neke od poslovnih banaka na rok od 5 godina, a jamci će mu biti njegovi osnivači, dok se Županija obvezala da će financijski pripomoći osnivačima u isplatama otplata kredita, u sklopu redovitih servisiranja sredstava za predškolski odgoj.
Kredit bi se realizirao odmah po dobivanju potrebne dokumentacije o statusu nekretnina vrtića koja bi se priložila dokumentaciji potrebnoj za kredit. Spomenimo, uposlenici vrtića već su tužili osnivače, tražeći naplatu svojih zarađenih plaća. Trenutačno vrtiću za njegovu djelatnost Grad Imotski duguje oko milijun kuna, Općina Podbablje 354 tisuće, Proložac 254, Zmijavci 522 i Zagvozd 127 tisuća kuna. Pojedini osnivači, kako je istaknuto na sastanku, već osam mjeseci nisu prebacili niti jednu lipu za redovnu djelatnost vrtića. Toj praksi konačno treba stati na kraj, rečeno je u Poglavarstvu grada Imotskog.
Nakon ove isplate plaća svaki će osnivač moći samostalno odlučiti hoće li osnovati svoj vlastiti vrtić, ili će u djelokrugu rada vrtića u Imotskom naći rješenje za djecu predškolskog uzrasta iz svojih općina. Jedini uvjet za realizaciju kredita, kako je istaknuto, jest i obveza uposlenika koji su trenutačno u sporu s osnivačima da se obvežu povući svoje tužbe. Osim teme vrtića, raspravljalo se i o dodjeli stare školske zgrade Ðačkog doma u Imotskom koja je u vlasništvu imotskih srednjih škola. Ta zgrada već se trebala dodijeliti Osnovnoj glazbenoj školi "Dr. Ivan Glibotić" kako bi imala odgovarajuće prostore za normalan rad.

B. ĆOSIĆ
Slobodna Dalmacija

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here