Imotski vatrogasci nezaštićeni od otrovnog dima

pozar_imotski5-160711Vatrogasci koji još uvijek gase požar na nelegalnom odlagalištu Kozjačić u Imotskom morali bi biti propisno zaštićeni od opasnih plinova koji nastaju gorenjem smeća. Prilikom svakog požara na deponijima nastaju opasni plinovi poput dioksina i furana, ali ovakav dubinski požar posebno je opasan zbog značajnog nedostatka kisika prilikom izgaranja, rekao je tportalu Franjo Plavšić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju

‘Sasvim sigurno je da pri tim uvjetima, posebno što se tiče temperatura izgaranja, nastaju velike količine policikličkih aromatskih ugljikovodika, polihalogenirani dibenzodioksini (dioksini) i polihalogenirani dibenzofurani (furani). Neki od njih su izraziti karcinogeni i reproduktivno otrovne tvari, ali se posljedice njihova izlaganja opaze tek mnogo kasnije nakon izlaganja’, upozorava Plavšić.

Ovakvim požarima nastaju velike količine ugljikovog monoksida, koji najviše utječe opet na vatrogasce, jer su u neposrednoj blizini gorućeg deponija. ‘Uz opasnost akutnog otrovanja ugljikovim monoksidom, kod vatrogasaca se može očekivati reproduktivno toksične učinke. Dakako, nalaze se u dimnim plinovima također oksidi sumpora i dušika te drugi produkti poput, na primjer, elementarne žive’, kaže Plavšić.

Vatrogasci bi morali, upozorava, koristiti zaštitnu opremu za dišne putove. Najbolji izbor za kratku izloženost je samostalni uređaj za disanje na stlačeni zrak, poznatiji kao dišni aparat poznat po bocama stlačenog zraka na leđima. Postoji i mogućnost zaštitne maske s filtrom za ugljikov monoksid, ali i kapacitet tog uređaja je za nekoliko sati izlaganja. Najbolji izbor bi bio cijevni uređaj s priključcima za veći broj vatrogasaca.

Građanima ostaje jedino korištenje filtarskih polumaski za zaštitu od čvrstih čestica na koje se adsorbiraju policiklički aromatski ugljikovodici te dioksini i furani. Za zaštitu dišnih putova mogu se koristiti i mokre krpe, ali se treba često krpe ispirati tijekom korištenja.

Požar na odlagalištu Kozjačić u Imotskom buknuo je prošli petak, 15. srpnja, a još nije do kraja ugašen. Građani se i dalje protive istovaru otpada na tom nepropisnom deponiju. Jučer navečer kod Kozjačića načelnici okolnih općina i gradonačelnik Imotskog Ante Đuzela neuspješno su građane pokušavali nagovoriti da dopuste daljnje korištenje deponija. Kako javlja Radio Imotski, u ponedjeljak će na razgovor s mještanima i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader.

U četvrtak je Ministarstvo zaštite okoliša komunalnom poduzeću Topana naredilo prekrivanje opožarenih površina na kojima je odlagan komunalni otpad inertnim materijalom u količini koja će osigurati potpuno gašenje požara, a rok je istekao danas.

Odlagalište Kozjačić zapravo je krška vrtača u koju se već 40 godina odlaže smeće iz Imotskog. Mještani Imotskog i okolnih sela zabrinuti su za izvore pitke vode s obzirom na to da se radi o krškom području.

Izvor: T-portal

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here