ZANIMLJIVOSTI: U RAZLIČITIM DRŽAVAMA I GRADOVIMA PET GENERACIJA ISTE OBITELJI POSTALO JE DOKTORIMA MEDICINE
Vukovići u bijelim mantilima
više od 130 godina

Piše: D. ZENIĆ


Bijela kecelja i stetoskop prisutni su u lozi Vukovića već petu generaciju zaredom. Liječnička tradicija u toj obitelji imotskih korijena prenosi se posljednju 131 godinu s koljena na koljeno, a mi smo se susreli s troje njezinih pripadnika — dr. Veljkom Vukovićem, njegovim sinom Mihovilom i unukom Ðemom, udanom Katić, koja je obiteljsku medicinsku nit nastavila nedavnim otvaranjem ambulante u Stobreču.
Sve je počelo, kazuje nam 87-godišnji umirovljeni pedijatar Veljko, kada je njegov djed po majci dr. Augustin Bitanga 1870. godine diplomirao medicinu u Padovi.
— On je bio i prvi imotski sin koji je izučio studij medicine. Sljedeći liječnik u obitelji bio je moj otac Mihovil, koji je diplomirao u Beču 1903. godine, ja sam promoviran 1940. u Zagrebu, moj sin Mihovil, koji je također pedijatar, u Rijeci 1969., a Ðema, koja je dobila Tri predstavnika medicinarske obitelji Vuković: dr. Veljko, Mihovil i Ðema udana Katić Snimio Joško PONOŠime po baki, diplomirala je u Splitu prije četiri godine. Dakle, posljednjih pet naraštaja postalo je doktorima medicine, i to u pet različitih gradova i država — ističe dr. Veljko Vuković.
On i sin Mihovil, koji još uvijek radi u splitskom centralnom Dječjem dispanzeru, poznati su brojnim generacijama mladih majki. Međutim, manje su poznate brojne Veljkove zasluge u organizaciji zdravstvene službe u Splitu: Nakon Drugog svjetskog rata, osposobio je svih pet bolnica koje su nastradale u ratu, osnovao je i domove zdravlja po cijeloj Dalmaciji, projektirao onaj u Imotskome, a u stručnom radu se posebice posvetio dječjoj zdravstvenoj zaštiti. Pomogao je osnivanju i izgradnji Dječjeg dispanzera u Splitu, gdje je, za ono doba novim načinom rada, postigao izvanredne rezultate i pročuo se i izvan domovine.
Svemu ovome treba još dodati kako u Veljkovoj bližoj imotskoj rodbini ima još pet liječnika i stomatologa, što zaokružuje zbilja impresivnu medicinsku tradiciju. A, kako ističe, ima nade i da najmlađi članovi obitelji, njegovi praunuci, nastave taj slijed.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here