kozjacic_11092011Nedugo nakon smirivanja situacije oko odlagališta otpada Kozjačić, ponovno su građani spontanim okupljanjem blokirali odlagalište nezadovoljni trenutnom situacijom. Obzirom da nisu ispoštovane dogovorene stavke od prošlog prosvjeda, građanska inicijativa ovoga puta kaže kako nisu više raspoloženi pregovore nego isključivo traže sanaciju i trajno zatvaranje odlagališta.

– Kozjačić ponovno blokiramo zbog nepoštivanja svih stavki iz dogovora koji je postignut s gradonačelnikom Antom Đuzelom i načelnicima okolnih općina. Nisu objavljeni rezultati ispitivanja zraka, nije održan dogovoreni sastanak gradonačelnika i načelnika općina itd. Neće se blokirati sanacija koju je Ministarstvo odredilo, blokira se samo daljnji dovoz smeća. Stručne službe neka odrede kamo dalje s otpadom. Moram naglasiti kako je ovo spontani skup građana i nismo nikakva politička udruga. Također naglašavamo kako ovdje nisu dobrodošli ljudi koji će širiti govor mržnje ili bilo kakav oblik nasilja. Takvima poručujemo neka ostanu kod kuće – riječi su Petra Blaževića, člana ekološke udruge Kozjačić.

Branko Bilardović nadodaje: – podržavamo sanaciju odlagališta i neka ona bude pod kontrolom Ministarstva okoliša. Također želimo da Ministarstvo kontrolira sredstva koja se troše  za sanaciju jer dosadašnja iskustva pokazuju kako se troše nenamjenski. Upravo je to razlog što se nalazimo u ovakvoj situaciji kakva je sada. Prema neslužbenim informacijama u proteklih nekoliko godina Ministarstvo je odobrilo 11 milijuna i 300 tisuća kuna za sanaciju odlagališta. Od toga niti 11 kuna nije uloženo u sanaciju, ako se ne računa zasipanje odlagališta zemljom da bi se ugasio požar.

Večeras je na samom ulazu u Kozjačić postavljena i kamp kućica.

{hwdvs-player}id=178|width=635|height=400{/hwdvs-player}

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here