jelena_galic_piem_pisma2Piše: Jelena Galić   

„…sretan sam što osjećam da nisam kao drugi, ne zatupljuju me medijima u podsmijehu sam prvi…“ (Branimir Štulić)

Tko je sve danas zvijezda u našoj maloj zemlji, jako je glupo pitanje. Bolje je pitati tko nije, s obzirom na to da nam samoprozvani umjetnici – estradne zvijezde svakodnevno iskaču iz novina ravno u dnevni boravak, vrište s naslovnih strana žutoga tiska toliko da lagano gubim sluh za bitne stvari. Takve ljude stvaraju mediji za koje nema bolje lovine od osobe koja dobro izgleda, ne razmišlja previše i spremna je napraviti sve što se traži od nje, a da bi dobila svojih pet minuta slave.

Tako su nastali i sveprisutni Gotovčevi za koje hoćeš-nećeš moraš znati, pa cijeli niz super nova, idola, talenata, koji kasnije pune novinske stupce skandalima kao zadnjom šansom za slavu, jer se ničim drugim i ne znaju predstaviti.

Tu nikako ne treba pljuvati po medijima. Čitanost članaka u kojima se otkriva intima drugih ljudi pokazuje nam drugu sliku društva – po meni, bolesnu i izopačenu. Ako ćemo iskreno, ova slika je ono što je i Vas privuklo da pročitate ovaj članak. Ljudska priroda je takva da su javnosti zanimljiviji negativni aspekti nečije karijere ili života negoli oni pozitivni. Zbog toga je uvriježeno mišljenje da se slavan ne postaje vrijednim radom, poštenjem, izvanrednim rezultatima, već upravo obrnuto. Zvjezdani status je proporcionalan s brojem skandala. Kad tomu dodate odavno utvrđenu američku teoriju da seks prodaje sve, dobivate recept za uspjeh raznih severina, niveski, ceca, meca, ciganovića i ostalih nam svima znanih aktera na toj smiješnoj pozornici zvanoj hrvatski show-business.

Televizijski novinari – čast iznimkama – nikako da se izvuku iz okova u kojima ih drže šefovi, tako da su većinom ništa nego odani sluge vladajuće garniture, a ne primjereni i samosvjesni djelatnici javnog servisa. Onog dana kada nas sa naslovnica prestanu bosti prstom u oko razni nekvalificirani i razvikani političari i nemoralni tajkuni, i kada obratimo pozornost na prave probleme koji se pokušavaju prikriti upravo takvim pričicama, onda ćemo moći reći da imamo kvalitetne medije i zdravo društvo.

Dotad mi ne preostaje ništa drugo doli zavaliti se u fotelju i bodriti Simonicu da uspije nastaviti niz 1,2,3,4…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here