Imotski, 040515. Bozo Petrov odrzao konferenciju za medije u Imotskom predstavivsi usput i lokalne nezavisne liste koje su se prikljucile MOST-u nezavisnih lista Boze Petrova. To su nezavisna lista Ivice Kukavic te nezavisna lista mladih MI za IMotski. Bozo petrov istaknuo je kako planiraju reforme uistinu i provesti a naglasak stavlja na reformu državne uprave i promjenu monetarne politike. Na fotografiji: . Foto: Branimir Boban / CROPIX
Foto: Branimir Boban / CROPIX

MOST nezavisnih lista bilježi sve bolje rezultate u predizbornim anketnim istraživanjima, osobito u Dalmaciji. Nema sumnje da bi mogući izborni uspjeh Bože Petrova i “ekipe” na parlamentarnim izborima pomrsio račune dvjema najvećim političkim grupacijama u zemlji. Aktualni metkovski gradonačelnik i jedan od vodećih ljudi MOSTA-a za naš portal otkriva buduće korake i komentira trenutku političku situaciju u zemlji.

Prema rezultatima posljednje CRO demoskop ankete, postali ste treća politička opcija u zemlji po popularnosti. Kako to komentirate i vjerujete li anketama uopće?

– Raduje nas što građani prepoznaju našu zainteresiranost za temeljitim promjenama u Hrvatskoj. Već smo pokazali na lokalnim razinama da imamo hrabrosti i znanja suprostaviti se uhljebima “dvoglavog zmaja”. Tada nam ankete nisu davale nikakve šanse. Podrška koju osjećamo na terenu sada je vidljiva i na anketnim istraživanjima. Kako god bilo, činit ćemo sve što je u našoj moći da stvorimo Hrvatsku koja je ujedinjena u želji da konačno postanemo zemlja bez podjela, odlučna, suverena i maksimalno samostalna. Zemlja koja hrani sebe i ne podliježe pritiscima “jačih i bogatijih” čiji interes nema veze sa razvojem Hrvatske. Nama domoljublje nije floskula. Nama je Hrvatska zaista na prvom mjestu.

Što MOST nudi biračima, a drugi ne nude?

– MOST nezavisnih lista može samo pokazati djela kao svoju razliku. Nezavisni okupljeni u MOST-u uvijek su preuzimali devastirane gradove i općine od tih istih “velikih nacionalnih opcija” i izvlačili ih iz blata u kojem su ih zatekli. Nismo mi preuzimali dobrostojeće ili barem solidne gradove i općine, pa ih upropašćivali, nego obrnuto. Navedite gdje su to oni, “veliki nacionalni igrači”, učinili? Sada nam kažu da to nije usporedivo, jer da nije isto popravljati stanje u jednom gradu i u jednoj državi. A mi odgovaramo: ma naravno da nije isto – pa dajte onda državu opet u ruke onima koji su je devastirali da je i dalje uspješno devastiraju, jer oni su za to stručni, oni to znaju! E tu se slažemo s tim analitičarima: mi tako ne znamo i nećemo sutra voditi državu. Mi ćemo je voditi odgovorno, ali ćemo je najprije trebati podići iz blata u koje su je uvaljali “stručni” koalicijski lijevo-desni “eksperti”! Ako ne nakon ovih izbora, onda onih sljedećih. Krećemo na svoj prvi nacionalni korak, kao i na nekad prve lokalne, sve dok nismo počeli pobjeđivati. Tako će biti i na nacionalnoj razini.

Kako to da nije došlo do suradnje s Petrinom iz Primoštena ili Puljak iz Splita?

– Pred nama je dug put. Tek smo krenuli. Neke će se nezavisne inicijative brže, a neke sporije uklopiti. Nema pritiska. A za dobre stvari još ima i vremena.

Kako planirate kompenzirati činjenicu ste javnosti poznatiji u Dalmaciji nego u ostatku zemlje?

– Radom i podizanjem novih nezavisnih inicijativa u svim krajevima. I ne bi trebalo zanemariti neke dobre primjere iz središnje Hrvatske kao ni krajnjeg istoka zemlje samo zato što su manje medijski prepoznate. Ljubica AmbrušecTomislav Panenić i Ružica Vukovac učinili su velike stvari, uz puno manje medijskih reflektora. Malo se pričalo, ali i načelnica Tovarnika, koji dostojanstveno izdržava tolike valove izbjeglica i migranata je nezavisna načelnica.

Ukoliko ni SDP-ova ni HDZ-ova koalicija nakon izbora ne bude imala većinu za sastavljanje Vlade, biste li, naravno osvojite li dovoljno mandata, ušli u postizbornu koaliciju s nekim od spomenuta dva bloka?

– Ne. Neće biti koalicije. Ali ni izvanrednih izbora zbog MOST-a. Ako se to dogodi, tada ćemo javno predložiti izlaz iz takve situacije.

U četvrt stoljeća parlamentarne demokracije u Hrvatskoj Nezavisne liste nisu sudjelovale u izvršnoj vlasti već SDP i HDZ sa “satelitima”. Kako to tumačite?

– Nije se dosad dogodila nezavisna inicijativa sposobna lokalni rezultat ostvariti na nacionalnoj razini. Ali sad i to postaje moguće zahvaljujući inovativnom modelu MOSTA nezavisnih lista.

Kako namjeravate zadržati mlade ljude u Hrvatskoj budete li u prilici sudjelovati u vlasti?

– Nikoga ne možete zadržati. Možete život u Hrvatskoj za mlade ljude i obitelji učiniti poželjnim i konkurentski ravnopravnim životu u jednoj Danskoj ili Islandu. Ako kolega Kovačić proda službeni auto kako bi pomogao dječjem vrtiću onda je to jedan primjer, a ako neki drugi gradonačelnik grada na državnim jaslama naručuje automobil s trozonskom klimom da bi se vozio praznim gradom onda je to neki drugi primjer odnosa prema mladima. A taj drugi je iz opcije koja pretendira voditi državu na trozonski način: u prvoj zoni su njihovi interesi, u drugoj interesi njihovih mašinerija, a tek u trećoj zoni smo svim mi koji činimo “ostatak države”.

Treba li Dalmacija primiti izbjeglice iz Sirije?

– Izbjeglice iz Sirije ne žele ni u Slavoniju ni u Dalmaciju, nego uglavnom u Njemačku, pa ih mi ii ne možemo primiti na silu, protiv njihove volje. Mi smo im prolazna država. Tako oni žele. Tako su željele i neke države u koje oni idu. A siguran sam da ih ipak najviše želi živjeti u od rata slobodnoj Siriji. I sad dolazimo do toga koliko je svjetske globalne odgovornosti za ratove na Bliskom i Srednjem Istoku. A to je neka sasvim druga tema.

Utječu li mediji na javno mijenje, jesu li neovisni, koliki je utjecaj politike i kapitala na njih?

– Odgovor je potvrdan, ali nije to uvijek problem. I nisu svi mediji u svemu isti kao i sve druge stvari u javnom životu. Bilo bi, za početak, dobro da se i tu jasnije zna profilacija medija. I u sređenijim državama mediji slijede neke političke i druge podjele, ali su u tome transparentnije pozicionirani, pa nema prevelike “zabune” u javnosti tko je tko i zašto. Ali i to će se s vremenom posložiti i bez nas. MOST se nema namjere baviti uređivačkim politikama, nego biti korektan prema svima i očekivati korektnost. Ništa manje i ništa više. Fer odnos i fer pozicije.

Znate li da je Dalmacija jedina regija današnje EU koja nije pokrivena meteorološkim radarom?

– Iskreno nisam znao da je Dalmacija jedina bez takvog radara u EU. Mogu reći da ću se potruditi da se naši nezavisni u dalmatinskim županijama zalažu za čitavu pokrivenost Dalmacije radarom. Prenijet ću im taj problem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here