Kurdske snage u Iraku uhitile su iračkog izbjeglicu Alija Bashara (20) osumnjičenog da je u Njemačkoj silovao djevojčicu Susannu Mariju Feldman (14) i zatim je ugušio. Iračke vlasti na temelju njemačkog naloga za uhićenje već su izručile Bashara Njemačkoj.

Djevojčica Susanna nestala je 22. svibnja u Mainzu.

Bashar je, poslije onoga što je navodno počinio, jer se sve treba dokazati na suđenju, odmah otputovao u Irak s obitelji. Naime, Ali Bashar 2015. s osmeročlanom obitelji stigao je u Njemačku, ali im je zahtjev za azil odbijen koncem 2016., no i dalje su ostali u Njemačkoj. Nakon ubojstva objavljeno je kako je 20-godišnjak već u nekoliko navrata imao sukobe s policijom, a navodno je sudjelovao i u silovanju jedne 11-godišnje djevojčice u izbjegličkom centru u kojem je boravio.

Pismo na arapskom jeziku

Prije nekoliko dana, odnosno nakon silovanja male Susanne cijela je obitelj preko Düsseldorfa pobjegla u irački grad Erbil gdje je Ali na zahtjev njemačkih vlasti i uhićen. Lokalnim iračkim vlastima navodno je priznao zlodjelo. Iračka je policija rekonstruirala bijeg Bashara i obitelji iz Njemačke. Iz Düsseldorfa su zrakoplovom stigli u Istanbul, a u Njemačkoj se pitaju zašto već tamo nije uhićen.

Iračanin izručen Njemačkog zbog silovanja | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

– Zadovoljan sam što će osumnjičeniku biti suđeno u Njemačkoj – izjavio je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.

Susanna je iz židovske obitelji i još nije jasno je li ubijena i zbog mržnje prema Židovima. Njezino mrtvo tijelo, kako je obznanio ministar Seehofer, nađeno je u Wiesbadenu više od 20 dana poslije njezina nestanka. Prema iskazu njemačke policije, Susanna je silovana i potom ubijena.

Ima još dosta nejasnoća vezanih za odlazak cijele obitelji iz Njemačke. Ali Bashar je s roditeljima i petero braće napustio Njemačku 31. svibnja, i to s dokumentom o povratku u Irak koji im je dalo iračko veleposlanstvo i koji je, navodno, bilo napisan samo na arapskom jeziku.

Visoki postoci

Silovanje i smrt njemačke djevojčice ponovno su rasplamsali raspravu o izbjeglicama i njihovu ponašanju. Stječe se dojam, barem prema pisanju medija, da ima više silovatelja stranaca. U ukupnom broju nema, ali kada se gleda postotak, onda svakako ima.

U Italiji, primjerice, u prvih šest mjeseci 2017. prijavljena su 2333 slučaja silovanja što je gotovo isto kao i u istom razdoblju 2016 kada ih je bilo 2345. Prijavljenih i osumnjičenih osoba za silovanje u prvoj polovici 2017. bilo je 2438, od čega su 1534 Talijana, a 904 stranca. S obzirom na to da u Italiji stranaca ima samo oko 7 posto od ukupnog broja stanovništva, vidi se u kojem postotku sudjeluju u silovanju.

Prema podacima UN-a, 13 posto Španjolki doživjelo je barem jednom u životu neko nasilje ili silovanje, ali od svoga partnera, kao i 26 posto Francuskinja, 22 
posto Njemica te čak 29 posto Britanki.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here