Iran je ponovno otvorio nuklearno postrojenje koje nije radilo devet godina u okviru priprema Teherana za povećanje kapaciteta za obogaćivanja uranija ako nakon povlačenja SAD-a propadne sporazum sa svjetskim silama o njegovom nuklearnom programu, objavila je iranska agencija za atomsku energiju (AEOI) u srijedu.

Napetosti između SAD-a i Irana su se pojačale nakon što je predsjednik Donald Trump povukao Washington iz nuklearnog sporazuma iz 2015. po kojem je Iran ograničio svoj program obogaćivanja uranija kako bi ublažio strahove da te njegove aktivnosti mogu biti iskorištene za razvoj nuklearnog oružja.

Europske potpisnice pokušavaju spasiti sporazum no iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei je AEOI-u ovoga mjeseca zapovjedio da počne pripreme za unaprjeđenje kapaciteta za obogaćivanje uranija za slučaj da europski napori propadnu.

AEOI je u srijedu rekao da je po Khameneijevom nalogu ponovno pokrenuto postrojenje za proizvodnju uranija heksafluorida  koji se koristi u procesu obogaćivanja uranija te da je tamo već isporučena određena količina “žutog kolača”, odnosno pročišćenog koncentrata uranijeve rude.

Uranijeva ruda pretvara se u plin uranijev heksafluorid (UF6) prije obogaćivanja.

Postrojenje za proizvodnu UF6, koje nije radilo od 2009. zbog nedostatka “žutog kolača”, dio je kompleksa za obradu uranija u Isfahanu, po objavi na internetskim stranicama AEOI-a.

Međunarodna agencija za atomsku energiju, koja nadzire provedbu nuklearnog sporazuma, rekla je početkom lipnja da ju je AEOI obavijestio o planovima za obnovu proizvodnje UF6.

Iranski je potez simboličan i dopušten po sporazumu koji omogućuje Teheranu da obogaćuje urania na 3,67 posto, što je mnogo manje od 90 posto koliko je potrebno za proizvodnju oružja.

Pogledajte i galeriju: Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu!


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here