ANTE LONČAR, IMOTSKI GRADONAČELNIK,
U POVODU 1050. GODINA PRVOG PISANOG SPOMENIKA O GRADU

ISKORISTIMO ŠANSU ŠTO JE PRUŽA IMOTSKO POLJE

Intenzivno se u posljednje vrijeme govori o preustroju lokalne samouprave. I tu vidim šansu, da nam se daju veće ovlasti i više samostalnosti posebno u raspolaganju novcem, a mi ćemo se onda brzo organizirati i gotovo sam siguran da nećemo imati teškoća, kaže Ante Lončar

ante-loncar2Piše: Braco ĆOSIĆ


Prvi pisani spomenik o gradu postoji već 1o5o. godina, pa će se s razlogom ove godine pokušati na poseban način obilježiti ta važna obljetnica. Više od tisuću godina u povijesti jednoga grada pravi je motiv da se pokuša ići još brže naprijed. Ali je i zgodna prilika da se progovori riječ-dvije s gradonačelnikom Antom Lončarom. Doduše, nećemo se vraćati baš tisuću godina u povijest, nego tu nekoliko godina unatrag, jer se pokazuje da su trenutačni problemi Imoćana "žešći" od svih s kojima su se u dugoj povijesti susretali.
— Dostojno ćemo obilježiti ovu obljetnicu — kaže prvi čovjek Imotskoga. — Utemeljili smo mali odbor koji će ispred Gradskog vijeća sve lijepo organizirati. Planiramo na Dan grada postaviti i spomen-ploču, kako za trajno sjećanje današnjim Imoćanima, tako i generacijama koje će ih slijediti.
— To je onaj lijepi dio, ali Imotski ima stvarnost koja baš nije zadovoljavajuća — kažimo blago?
— Imotski i Imotska krajina su u svim državama na ovom području bili na posljednjem mjestu. {sidebar id=4}Nerazvijeni i slabo organizirani. Posljednjih deset godina hrvatska država je uložila mnogo u izgradnju infrastrukture kao preduvjeta da se na ovom prostoru živi i opstane. Na žalost, ni jedan gospodarski subjekt nije do kraja definiran, a stanje u PK Imota, Agrokoki, a posebno Imostroju je takvo da bi država morala hitno učiniti ozbiljne korake. Tvrdim da Imota i Agrokoka imaju realne izglede, ali znam da će kao i u slučaju Vodogradnje neki radnici morati uzeti  svoje knjižice. Bolje je da njih 3o radi s pristojnom plaćom nego da 6o prima minimalac ili nikako ne prima plaću. 
— U svojim javnim obraćanjima Vi često spominjete potrebu da država intervenira u nekim slučajevima?
— Točno i iz jednostavnog razloga — većina tvrtki je u vlasništvu države, kao što je to slučaj i s Imostrojem. Ovih dana se intenzivno govori o preustroju lokalne samouprave. I tu vidim šansu, da nam se daju veće ovlasti i više samostalnosti, posebno u raspolaganju novcem, a mi ćemo se onda brzo organizirati i gotovo sam siguran da nećemo imati teškoća.
— U fazi realizacije je i kredit Hypo banke, kod koje se grad zadužio?

Vojarna

Više puta do sada tražio sam sastanak sa ministrom obrane Jozom Radošem. Želim mu objasniti neke stvari u vezi s vojarnom koja se gradi u Imotskome. U njezinu izgradnju utrošeno je sedam milijuna kuna, a nismo imali neke osobite koristi od toga što se taj posao obavlja na našem području. Tvrdim da smo na poslovima izgradnje mogli uposliti mnogo ljudi, a posebno razvojačene branitelje iz našega kraja.

   

"Prava veza"

Na pitanje o suradnji Imotskog s novom vlašću, s obzirom na to da je u gradu na vlasti HDZ, gradonačelnik Ante Lončar kaže:
— Unatoč sdim našim pokušajima, još nije uspostavljena "prava veza". Znam da u Vladi imaju puno posla, pa će valjda biti vremena i za nas. Mi mnogo očekujemo od novog Zakona o lokalnoj samoupravi. S više ovlasti na terenu, mi bismo se dobro snašli. Ali će Vlada ipak morati iskoračiti i prema nama jer će trebati napraviti mnogo više za tvrtke koje su u njezinu vlasništvu.

— Imotski i neki njegovi urbani dijelovi već stoljećima nisu uredjivani. Novcem od tog kredita, te nešto malo s novcem iz našeg proračuna, pokušavamo promijeniti sliku grada. Postavljali smo asfalt, rasvjetu, uredili igrališta. Čekamo arbitražu Ministarstva financija oko izvodjača radova na vodovodu u Vinjanima Gornjim, pa i to planiramo početi raditi 20. lipnja. Puno poslova smo napravili u mjesnim odborima. Ima još toga, a siguran sam, kada se uredi granični režim sa BiH, situacija bi mogla biti još bolja. Zatim, moramo iskoristiti velike mogućnosti koje nam pruža Imotsko polje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here