Ivan Milas, Imoćanin na “privremenom radu” u Šibeniku

Ivan MilasŠubićevac idealan za mlade
Primanja nam nisu ni velika, ni redovita, ali ako znaš što hoćeš onda ti sredina poput šibenske i te kako odgovara. Zdrava je atmosfera u momčadi, bez klanova. Zdrava je atmosfera u klubu uopće, u gledalištu. Gotovo idealno za napredak mlađeg, ambicioznog igrača — kaže Milas

{sidebar id=4}Kada je Stanko Mršić iznenada, zbog atraktivne ponude iz Osijeka, napustio Šubićevac, temperamentni predsjednik HNK Šibenik inž. Miho Mioč razočarano je izjavio: "Nikada više posla s Imoćanima!" No, brzo se ugrizao za jezik. Na šibenskom je travnjaku svakim danom sve više u naslovnoj ulozi jedan drugi Imoćanin, nadareni igrač i (vjerojatno) budući trener Ivan Milas.
U mojim Zmijavcima čak 19 ljudi se zove Ivan Milas i eto ti muke za novog poštara, koji ne zna nadimke! A Ivani ti nisu loši ljudi, ali je svatko na svoju ruku, pa i ja — na otvoreni će "imotski" način 25-godišnji prvotimac Šibenika, koji je počeo u svom selu, u dresu Kujundžuše (op. p. kasnije Croatije), a prije Šubićevca igrao u Vrapču, Lučkom, Hrvatskom dragovoljcu…
Stasiti će Ivan bez ustezanja priznati da je i za dolazak u Šibenik bila presudna "imotska veza" (čitaj: trener Stanko Mršić).
Mršić je nogometni šmeker, ali me brzo ostavio samog da se koprcam u šibenskom dresu. Puno povjerenje pružio mi je tek Vjekoslav Lokica. Bio je to dugoročni, beskamatni kredit, koji sam mu pošteno vraćao. Iskreno se radujem i svakom treningu kod sadašnjeg trenera Nižetića. Sve što radimo zapravo je nogomet ili sve vježbe provodimo kroz igru. A to je najbolji način da animiraš igrače.
Milas je na Šubićevac stigao kao napadač, ali su ga brzo počeli koristiti i kao stopera, desnog "bočnog" pa i "čistog" veznog. Postao je all-round igrač.
Volim i ostale uloge, ali me uvijek vuče gol, da budem bliži suparničkim vratima. Kad igram stopera, imam osjećaj da se nisam ni upola potrošio kad završi utakmica! U meni je puno više energije. I možda mi je najprikladnija uloga veznog igrača, koji nije treći špic, ali koji se uvijek pridodaje. A tu me Nižetić sve više koristi, makar uvijek barem trideset minuta odigram desnog "bočnog".
Kad govori o Šubićevcu Milas je zadovoljan, ozaren, osim kad spomenete financije.
Primanja nam nisu ni velika, ni redovita, ali ako znaš što hoćeš onda ti sredina poput šibenske i te kako odgovara. Zdrava je atmosfera u momčadi, bez klanova. Zdrava je atmosfera u klubu uopće, u gledalištu. Gotovo idealno za napredak mlađeg, ambicioznog igrača. Za mlađeg je igrača najvažnije da ima šest utakmica u kontinuitetu. Što ćeš pokazati u jednu-dvije utakmice? Sad tek razumijem Baturinu i ostale koji su me uvjeravali da je Šubićevac idealan za napredak mladog igrača.
Ivan Milas nije samo ambiciozni nogometni profesionalac već vjerojatno i budući trener. Do diplome na Zagrebačkom fakultetu dijele ga svega 2-3 ispita…
Jasno je da neću cijeli život igrati u Šibeniku, ali vani želim otići kao netko i nešto. S dobrim novinskim ocjenama, s trenerskim preporukama i, nadam se, s diplomom. Drugačije te gledaju kad imaš "papir". Već sam imao ponude iz Njemačke, ali me klub nije pustio. Sad dolaze nove, koje su to primamljivije što Šibenik igra bolje. Puno se lakše afirmirati u momčadi koja gaji kolektivni nogomet.
— Znači li to da Vam se ambicije barem trenutno poklapaju sa šibenskim?
Svakako. U ovom trenutku razmišljam samo o tome ili najviše o tome kako sa Šibenkom do "Lige 6". Bio bi to veliki uspješ za momčad, trenera, za cijeli klub. Puno ćemo toga znati za 2-3 utakmice. Na redu su susreti s tri zagrebačka kluba. Godi mi i što se šuška da me traže neki naši veliki prvoligaši, no ne bih o tome. Najvažniji je Šibenik. Želja je "Liga 6", makar se to ljetos činilo utopijom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here