Žive jaslice u Prološcu s više od 200 glumaca

Jaslice Proložac 2007Sve je, kako su nam rekli članovi HKUD-a “Proložac”, spremno za jedinstvenu predstavu živih jaslica koja će se ove godine deveti put za redom uprizoriti u samom središtu Prološca. Ispod starog Šarampova mosta, u obično suhom koritu rijeke Suvaje, u koje ovih dana nadire voda, u tijeku su posljednje pripreme, a vrijedni članovi HKUD-a, unatoč kiši koja danima ne prestaje padati, izvode završne radove uređenja objekata koji će biti sastavni dio živih jaslica.

Najuzbudljivije je, pak, u domu obitelji Danijele i Ivana Grabovca. Oni su ove godine odabrani između desetak mladih proloških obitelji da ponesu ulogu Svete Obitelji. Ivan (Josip) i Danijela (Marija) sa svojim sedmomjesečnim sinčićem Markom s nestrpljenjem čekaju božićnu noć.

– Presretni smo, nismo mogli ni sanjati da će između svih odabrati baš nas. Ovo je nešto što se događa jednom u životu i posebna je čast sudjelovati u živim jaslicama. Vjerujem kako će sve proteći u najboljem redu – dočekala nas je u svom domu Danijela, držeći u naručju maloga Marka. Ova mlada Proložanka majka je trojice sinova: Mate, Luke i Marka.

– Možda će to nekome zvučati prenapuhano, ali vjerujte, nema Proložanina koji na svoj način ne želi sudjelovati u uprizorenju živih jaslica – dodala je Danijela, dok se Marko samo sa čuđenjem smještao prema bljesku našeg fotoaparata. Njemu će, dakako, sve to jednom, kad poraste, roditelji pokazati na snimkama. Uza Svetu Obitelj više od 200 proloških glumaca amatera sudjelovat će u ovom jedinstvenom spektaklu koji se na ovakav način ne izvodi nigdje u Hrvatskoj osim u Prološcu.

Svake godine dotjeruje se scenografija, šivaju se nove odore kako bi svatko tko tu noć posjeti Proložac, na trenutak pomislio da je u Betlehemu, pokraj štalice iz koje će se i ove godine čuti plač malog Proložanina. Za sve to, uz članove HKUD-a, velike zasluge imaju, kako nam je rekao predsjednik Milan Maršić Kubela, i Župni ured Proložac sa župnikom fra Antom Madunićem i časnom sestrom Filipom Smoljo.

Piše: Vedrana Bekavac Šuvar / EPEHA
Foto: Branimir Boban / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here