Ivica Kukavica: “Grad Imotski koristi socijalnu pomoć kao sredstvo političke korupcije”

Ivica Kukavica održao predizborni skupU dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Imotskom, Ivica Kukavica i njegova lista održali su prezentaciju programa i predstavljanje kandidata pred nadolazeće lokalne izbore.
 
Piše: Ante Juroš
Izvor: Dalmacija news

Izborni program liste predstavile su kandidatkinje za funkciju zamjenika gradonačelnika Maja Vican (HSLS) i Mara Gadžo (HSP). Program je predstavljen u sedam točaka, koje su ujedno i smjernice rada liste: izgradnja i obnova infrastrukture; mjerljivi planovi razvoja; obrazovanje, demografski razvoj i ljudski potencijali; turizam i gospodarstvo; socijalna skrb i zdravlje; kultura i sport te inventivna i transparentna suradnja s građanima.

Upravo u kontekstu transparentnosti, istaknuto je kako je Imotski 2015. godine, na osnovu statističkih pokazatelja, proglašen najnetransparentnijim gradom u Hrvatskoj.  Maja Vican je izjavila kako se u tom pogledu, ali mnogim drugim pravcima “nije ni moglo bolje, jer je gradonačelnik mislio da može rješavati stvari sa šačicom polupismenih ljudi. Čak nisu mogli ni poslati pismo namjere za rješavanje energetske učinkovitosti, kada su mogla biti odobrena značajna financijska sredstva“.

Kandidat za gradonačelnika Imotskog Ivica Kukavica u svom je obraćanju bio prilično otvoren:

– Možda će ovo nekome zvučati pretjerano kada kažem, ali to je uistinu tako: mi smo zadnja šansa Imotskom! Aktualni saziv vlasti mora otići sa političke scene da bi Imotski jednostavno preživio! Moja lista ima kontinuitet u radu i kroz taj rad smo jasno uočili probleme u gradu, a problemi su svugdje. Čak ni uz najbolju volju ne mogu reći da se nešto dobro dogodilo u ovom gradu posljednjih nekoliko godina, makar neku simboličnu pobjedu vlasti. Međutim, jedina pobjeda Ante Đuzela je ta da je podijelio grad, podijelio je građane pa čak i pojedine obitelji. Pogledajte sadašnju sliku grada, grad odumire, autobusi odvoze građane daleko od kuće, odlaze čitave obitelji da se više ne vrate. Sve je to plod loše, nesređene politike koja se događa u našem gradu.

U svom obraćanju Ivica Kukavica je dalje nastavio:

– 2015. godine Imotski je proglašen najnetransparentnijim gradom u državi. Mislite li da se u međuvremenu išta promijenilo? Kao vijećnik imam 150 neodgovorenih pitanja, ne znamo što se to točno događa u gradu i njegovim upravnim tijelima. Nemamo osposobljena stručna radna tijela, skupine za privlačenja sredstava iz EU fondova, nemamo ustrojene mjesne odbore… Ispočetka ćemo morati posložiti stvari na najproduktivniji način. Postojeći kadar ne mora strahovati za svoja radna mjesta, mi nismo nikakva kaznena ekspedicija, a rad ćemo znati nagraditi“.

Osvrnuo se na rad aktualne vlasti:

– Gubimo status grada u svim segmentima, od rodilišta, preko porezne uprave do sudskih instanci, da ne nabrajam dalje. Proračun grada posljednjih je godina pao za oko 40 milijuna kuna. Unatoč tomu, nisu podržali malo i srednje poduzetništvo, kao ni obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Jedino u čemu izdvajaju su socijalna davanja. Međutim, kako… Grad Imotski koristi socijalnu pomoć kao sredstvo političke korupcije!  

I za kraj je imao poruku nazočnima:

– Ako ste zadovoljni s učinkom jednog mandata, koji se sastoji samo u izgradnji jedne privatne kuće, onda glasajte za njih. Međutim, vjerujem da niste, zato ste tu. Darujte svoje povjerenje provjerenim političkim opcijama. Mi smo tu za vas, mi smo tu za Imotski!

Ivica Kukavica održao predizborni skup Ivica Kukavica održao predizborni skup Ivica Kukavica održao predizborni skup