Ne stišavaju se pritisci na šefa SDP-a Davora Bernardića koji je ovih dana primio još nekoliko pisama u kojima ga se traži da odstupi s predsjedničke funkcije. Dok on javno poručuje da nema namjeru podnijeti ostavku, i njemu i članovima vodstva SDP-a uručene su odluke donesene na predsjedništvima dviju važnih stranačkih organizacija – SDP-a Zagrebačke županije i krapinsko-zagorskog SDP-a.

– Teško je zamisliti kako će se na iduće izbore izaći s kandidatom za premijera kojega ne podržava pola stranke te koji se nije kadar dokazati ni svojim članovima. Zadnjih godinu i pol stranka smo bez vizije i nemamo čvrste ni artikulirane stavove. Iako je na vlasti u državi vjerojatno najlošija Vlada u povijesti, mi sve više i brže gubimo podršku građana, a predsjednik stranke toliko je neprepoznatljiv da ima samo 4% podrške. Dužnost je svakog vodstva da u ovakvim situacijama preuzme inicijativu i odgovornost te za dobrobit stranke podnese ostavku. Potrebno je naći način kako da se ova kriza prebrodi bez sankcija ili odmazde bilo koje strane, a SDP je potrebno očuvati i ojačati te ne dopustiti da dođe do bilo kakvih podjela – piše u zaključku koji je donijelo vodstvo SDP-a Zagrebačke županije i u kojem se traži da se zbog krize vodstva stranke raspišu novi unutarstranački izbori.

Zaključeno je i kako se protive sankcioniranju članova stranke koji su javno progovorili o stanju i problemima u stranci te je dana podrška i ovlast šefu Županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije Mihaelu Zmajloviću da iznesene zaključke zastupa na tijelima stranke.

Časna ostavka

Slične je zaključke izglasalo i Predsjedništvo Krapinsko-zagorskog SDP-a, koje pak traži da Davor Bernardić podnese časnu ostavku te koje daju punu podršku Siniši Hajdašu Dončiću.

– SDP u Krapinsko-zagorskoj županiji ima najbolje rezultate SDP-a u Hrvatskoj, imamo župana, petero gradonačelnika/ca i petero načelnika/ca općina te 31 općinsku i gradsku organizaciju. SDP u Zagorju nije svoje uspjehe ostvario preko noći, oni su rezultat dugogodišnjeg truda, rada, zalaganja i znanja naše županijske organizacije. Naši su rezultati, nažalost, u SDP-u na razini Hrvatske iznimka, a ne pravilo. Mandat Davora Bernardića na čelu SDP-a obilježen je nesnalaženjem, gafovima, nerealnim obećanjima te kontinuiranim padom stranačkog rejtinga. SDP je u posljednjih 28 godina prolazio kroz mnogobrojne teške trenutke, no nikada se nije nalazio u situaciji da predsjednik stranke bude predmet javnog podsmijeha, a stranačke politike potpuno neprepoznatljive – piše u zapisniku rasprave s Predsjedništva krapinsko-zagorskog SDP-a.

Promjena strane

Zanimljivo, svoj je potpis na to stavila i Jasenka Auguštan-Pentek, gradonačelnica Zlatara, koja je jedna od potpisnica pisma koje je, nakon “akcije” Siniše Hajdaša Dončića i Peđe Grbina, napisalo i poslalo osmero SDP-ovih gradonačelnika nezadovoljnih načinom na koji se počelo “rušiti” šefa. I iako su se i u tom pismu tražili novi unutarstranački izbori, ipak je shvaćeno kao udar na inicijatore stranačkog “puča”.

Potporu vodstava organizacija treba gledati i u svjetlu sve češćih prijetnji da bi se na idućoj sjednici Glavnog odbora, koja bi se navodno trebala održati iduće subote, moglo kazniti glavne kolovođe pobune u stranci – potpredsjednika Peđu Grbina i članove vodstva Sinišu Hajdaša Dončića i Mihaela Zmajlovića, i to navodno suspenzijom na funkciji u Predsjedništvu. Pisma ih ne mogu spasiti od toga uspije li Bernardić na kraju izboriti većinu. Izbore u cijeloj stranci putem Twittera zatražila je i SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan, koja je i jedna od potpisnica pisma u kojem se traži Bernardićeva ostavka.

– Građani zaslužuju bolji SDP. Onaj tko u ovom trenutku zabija glavu u pijesak, to čini radi sebe, ne radi stranke! Stranka je važnija od bilo kojeg pojedinca, idemo u izbore! – napisala je Borzan.

Račan je SDP doveo na vlast, no njegov rezultat nije bio ni blizu Milanovićevom:


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here