‘Izbjegavajte dvorske spletke’ – Večernji.hr

Nitko od nas ne smije se osjećati superiornijim i druge gledati s visine, kazao je papa Franjo na konzistoriju na kojem je imenovao 14 novih kardinala i s njima je jučer, na dan svetih Petra i Pavla, slavio svečanu misu na Trgu Sv. Petra.

– Najveća je odlika služiti Kristu. Služiti Kristu pomažući gladnom, zaboravljenom, zatočenom, bolesnom, ovisniku o drogi, napuštenom, osobama s teškom prošlošću, s nadama, očekivanjima i razočaranjima, patnjama i ranama – kazao je Franjo i naglasio kako se nitko ne smije osjetiti boljim od drugoga.

Dolaze iz cijelog svijeta

Papine riječi su jasne i obvezujuće. Od 14 novih kardinala 11-orica mogu sudjelovati na eventualnoj konklavi i sada u kardinalskom zboru ima 125 mlađih od 80 godina. Novi kardinali dolaze iz cijeloga svijeta, od Perua do Japana, a među njima je i Iračanin Luis Sako koji je kazao kako su mu čestitali i neki muslimani koji su izrazili svoje divljenje otvorenoj Crkvi uvijek bliskoj ljudima.

Ovim petim konzistorijem Franjo je papa koji je izabrao najviše, odnosno 59, kardinala koji bi mogli birati i biti izabrani za papu. U kardinalskom zboru ima još 47 kardinala koje je izabrao Benedikt XVI. i 19 koje je proglasio Ivan Pavao II.

Posjetili Benedikta XVI.

Najviše kardinala izbornika ima iz Europe, odnosno 53, pa Sjeverne Amerike 17, isto koliko i iz Azije, a iz Afrike ih ima 16, Južne Amerike 13, dok ih je iz Srednje Amerike ima pet, a Oceanije četiri. Među novim kardinalima su i oni iz rimske kurije.

Nakon što je Franjo imenovao nove kardinale, otišao je s njima pozdraviti papu emeritusa Benedikta XVI. u dom Mater Ecclesiae u Vatikanu. Sveti Otac kardinale je u četvrtak upozorio da izbjegavaju “dvorske spletke”. One se, smatra papa, događaju i u Vatikanu i crkvenim administracijama diljem svijeta. Isto tako im je rekao da izbjegnu “beskorisne prijepore tko je najvažniji”.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.