Izložba “Lica rata” – Zavičajni muzej Imotski

U petak, 25. 01. u Zavičajnom muzeju na Điradi u Imotskom s početkom u 19 sati – otvorenje izložbe Hrvatskih ratnih fotografija “Lica rata”.

Povodom dvadesete obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza, Hrvatski povijesni muzej, tijekom ljeta 2015. godine, priredio je izložbu hrvatske ratne fotografije pod nazivom „Lica rata“. Izloženim fotografijama obuhvaćen je vremenski period od 1991. do 1995. godine, te predstavljeni događaji iz razdoblja Domovinskog rata. Ovom izložbom, realiziranom uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba, nastavljen je višegodišnji rad na obradi teme Domovinskog rata. Oko 200 fotografija u klasičnim foto-uvećanjima, i isto toliko u multimedijalnim prikazima, javnosti se predstavlja iz Zbirke fotografija i negativa HPM-a, srodnih institucija i privatnih zbirki ratnih fotografa.

Zašto izložba hrvatske ratne fotografije?

Tijekom rada na izložbi „Domovinski rat“ održanoj u Hrvatskom povijesnom muzeju 2011.-2012. godine, kustosi su usmjerili pozornost na pregled velikog broja fotografija iz Domovinskog rata. S obzirom na složenost povijesne  teme, fotografija je bila samo jedan od raznovrsnih muzejskih predmeta kojima se predstavilo to razdoblje suvremene hrvatske povijesti.  Prikazana ratna fotografija izazvala je najveći interes posjetitelja koji je ujedno i jedan od poticaja za priređivanje ovogodišnje izložbe hrvatske ratne fotografije.

Budući da u Hrvatskoj nažalost još uvijek ne postoji krovna institucija ili muzej koji prikuplja i brine se o fotografskoj baštini, pa tako i onoj iz Domovinskog rata, studiozan rad na ovoj temi već je u samom početku bio otežan. Iz tog je razloga najveći broj fotografija za ovu izložbu prikupljen i posuđen izravno od profesionalnih ratnih fotografa i njihovih obitelji. Mnogi fotografi iskazali su želju, i nadu, da njihovi radovi, kako oni objavljeni tako i brojni zaboravljeni negativi i fotografije, jednom postanu, kao što i zaslužuju, dio povijesti i kulturne baštine ove zemlje. U Domovinskom ratu hrvatski su fotografi snimili stotine tisuća fotografija. Povijest i umjetnost upamtit će one posebno dobre, a dio kojih je zasigurno i na ovoj izložbi.

Izložene fotografije isključivo su djela hrvatskih fotografa, osobno uključenih u ratna zbivanja vlastitog naroda. Uz profesionalne fotografije, u ratu su nastale i brojne amaterske koje nisu zastupljene na izložbi. Fotografije sa okupiranih dijelova Hrvatske, kao i fotografije nekih ključnih događaja Domovinskog rata (npr. tragedija Vukovara), na izložbi nisu prikazane jer su ih mogli snimiti samo strani i srpski ratni fotografi. Vjerodostojnost i objektivnost objavljenih fotografija, posebno onih objavljivanih tijekom rata, uvijek može biti dovedena u pitanje s obzirom  na njenu manipulativnu i medijsko propagandnu ulogu.

Rat je hrvatske fotografe zatekao nespremne. Dok su neki snimali ratnu svakodnevnicu civilnog života, drugi su riskirali živote, postavši branitelji i ratni izvjestitelji. Nažalost, bilo je i onih koji su, poput Pava Urbana, poginuli s fotoaparatom u ruci pri tom stvorivši, u kratkom vremenu, jedinstven i izvanredan opus fotografija.

Istinito svjedočanstvo velikog dijela ovih fotografija i njihov značaj za hrvatsku prošlost i budućnost trebao bi jednog dana biti dostojno vrednovan, stoga ovogodišnjom izložbom ratnih fotografija, „Lica rata“ želimo ukazati na značajnu vrijednost fotografije kao povijesnog izvora, te time postaviti temelje budućim istraživanjima, izložbama i projektima.

Izložba nosi naziv „Lica rata“ jer su od tisuća pregledanih fotografija, lica djece, žena, staraca i vojnika ona koja najbolje svjedoče o sudbinama anonimnih, „običnih“ ljudi u strahotama rata.

Budući da ovo nije isključivo povijesna izložba, ona nema kronološki slijed već je podijeljena u  nekoliko tematskih cjelina: Početak, Branitelj, Civil, Oluja, Lica rata. Naime, kada je riječ o ratnoj fotografiji, prilično je nezahvalan posao, nakon pregledavanja prikupljenog materijala, odabrati način na koji će se te fotografije izložiti i predstaviti javnosti.

Izložba je posvećena hrvatskim braniteljima, svim žrtvama rata, fotografima, kao i traumatiziranom hrvatskom društvu koje još uvijek prolazi svoju ratnu katarzu u svakodnevnom  životu.