Dr. Stipan Kujundžić Šuntić ZadarIzložba portreta i grbova zadarskih nadbiskupa i svetaca zaštitnika grada Zadra zadarskog liječnika i slikara Stipana Kujundžića Šuntića svečano je otvorena u petak, 15. prosinca u Gradskoj loži  u sklopu manifestacije Krševanovih dana kršćanske kulture koju organiziraju Zadarska nadbiskupija i Sveučilište u Zadru.

Ta je višetjedna manifestacija doprinos proslavi Dana Grada Zadra koji se slavi na blagdan njegovog zaštitnika sv. Krševana, 24. studenoga.

Održavanjem vjerskih, znanstvenih, kulturnih i društvenih događanja kršćansko-humanističke tematike odnosno nadahnuća, aktualizirajući vrijedno iz hrvatske crkvene i narodne prošlosti te promišljajući suvremene razvojne procese (stručna predavanja, predstavljanje knjiga i osoba, izložbe, koncerti), želi se promicati stvaralaštvo, djela, autore, teme i predavače koji afirmativno, vođeni kršćanskim načelima, doprinose izgradnji hrvatske znanstvene, kulturne i duhovne baštine, dobru pojedinca i cijelog društva.

Na tome tragu je i izložba portreta i grbova zadarskih nadbiskupa i svetaca zaštitnika grada Zadra slikara dr. Stipana Kujundžića Šuntića. Uz zaštitnike grada Zadra priredio je i  portrete i grbove šesnaestorice zadarskih nadbiskupa posljednja tri stoljeća: od Vicka Zmajevića do Želimira Puljića.

Sve nazočne pozdravio je ravnatelj Državnog arhiva Ante Gverić koji je autoru izložbe pomogao u prikupljanju fotografija i grbova.

Doktor Stipan Kujundžić Šuntić rođen je 1952. godine u Grubinama u Imotskom. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1977. godine. Internu medicinu je završio 1985. godine u Zagrebu, a godinu poslije i poslijediplomski studij iz gastroenterologije i hepatologije. Godine 1995. otvara privatnu internističku ordinaciju u Zadru. Prve savjete u slikanju dobio je od učitelja Mirka Grabovca i oca Ivana Augustina Kujundžića Šuntića. S prijateljima umjetnicima iz Zadra 2000. godine osniva umjetničku udrugu ZadArt. Od tada intenzivnije slika minijature uglavnom u tehnici akvarela.

Osim što je član udruge ZadArt član je i udruge LIK – Likovnjaci Imotske krajine. Održao je šest  samostalnih izložbi i niz zajedničkih izložbi s članovima udruge ZadArta i LIK-a.

Ideja o ovim portretima javila se, kazao je autor, prije 12-13 godina kada je naslikao portret Isusa i poklonio ga Udruzi katoličkih medicinskih sestara i tehničara. Po završetku izložbe radove će pokloniti Zadarskoj nadbiskupiji.

U ime Zadarske nadbiskupije obratio se nadbiskup Želimir Puljić koji je otvorio izložbu i zahvalio se autoru što je biskupe s ljubavlju i kreativnošću prikazao. Svaka od ovih slika nadbiskupa govori svoju povijest.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here