Dvojica Palestinaca, od kojih jedan maloljetnik, ubijena su u petak u pucnjavi izraelskih vojnika tijekom sukoba blizu granice između Izraela i Pojasa Gaze, objavilo je lokalno ministarstvo zdravlja.

Maloljetnik je ubijen metkom u glavu blizu mjesta Khan Junes, na jugu enklave, rekao je glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravlja u Gazi. Drugi ubijeni (24) je pogođen u trbuh istočno od Rafaha, također u južnom dijelu obalnog pojasa pod izraelskom blokadom, dodao je glasnogovornik.

Izraelska vojska za sada nije komentirala incidente.

Od 30. ožujka u palestinskoj enklavi traje mobilizacija protiv izraelske blokade i u korist povratka Palestinaca na zemlju s koje su protjerani ili s koje su pobjegli nakon osnivanja Izraela 1948. 

Izrael na kritike zbog pretjerane uporabe sile odgovora da vatreno oružje koristi kao posljednju opciju u zaštiti svojih granica, vojnika i civila. Izrael optužuje islamistički pokret Hamas, koji vlada enklavom, da se služi prosvjedima da prikrije napade na izraelske vojnike i za pokušaje infiltriranja u Izrael.

Izrael i Hamas su vodili tri rata od 2008., a od 2014. traje napeto primirje.
Od kraja svibnja su u tri tjedna dva puta Izraelci na raketnu i minobacačku paljbu iz enklave odvratili zračnim napadima.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here