Jerko Brečić osvaja Biokovo

Snaga čovjeka je nemjerljiva kada treba pobijediti razne prepreke za dosegnuti cilj. Biokovo je svim svojim ćudima, divljinom, vrletima, nepredvidivostima, izazov i za okorjele planinare, a kamoli ne za maratonca u sprintericama koji se odvažio trčeći ga zgaziti od kopnenog podnožja Milići pored Zagvozda do vrha Sv. Jure i nazad, gdje je visinska razlika skoro 1700 metara, i sve to obaviti za 2 sata i 12 minuta. Taj rezultat će teško postići i žičara kada je naprave od Makarske do Zagvozda.

Maratonac Jerko Brečić, supruga mu Marijana i sin Tomislav, također maratonci, već imaju toliko trofeja da će morati napraviti privatni muzej u kojem bi sve mogli izložiti. Pobjeda nikada dosta pa se Jerko odlučio i za ovaj podvig. Kako sam kaže, do sada je pobjeđivao i sebe i druge pa mu je ostao izazov pobijediti Biokovo koju cijeli život iz Imotskog gleda kako visokim vrhovima nedohvativo strši u nebo.

– Natjecao sam se s primorske strane Biokova na brdsko-planinskom trčanju od Makarske do odmorišta Vošac. S vremenom 1 sat i 16 minuta bio sam četvrti. Trčati uspon i spust sa kopnene strane još nitko nije pokušao. Koristit ću se planinarskom stazom. Trčao sam razne maratone, ali ovaj me već unaprijed ispunjava zadovoljstvom. Brdsko-planinsko trčanje pogotovo. Ovo što ću uraditi 20. listopada pravi je izazov kojeg ću pretvoriti u podvig – kaže Brečić. 

Kada se uspijevaš pripremati ako svaki dan radiš knjigovodstveni, kancelarijski posao?
– Kada se nešto voli i hoće uvijek se nađe vremena.

Postoji li interes javnosti za tvoj planirani podvig?
– Kako ne, i što se više primiče datum trčanja, iz raznih razloga, javlja mi se sve više zainteresiranih.

Veliko je Biokovo, a i ljudske mogućnosti. Koliko je samo rekorda palo nekidan na Olimpijadi?! Zašto onda ne vjerovati maratoncu Jerku Brečiću koji će za još jedan trofej krov Hrvatske, Biokovo, baciti pod noge.    

Piše: Augustin Ago Kujundžić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here