John Grisham: ‘Suradnik’

suradnik_190811Nakon zadnje, ne osobito sretno izabrane knjige, namijenjene prvenstveno široj distribuciji od one knjižarske (“Piratske širine“),“Algoritam“ je ovoga puta igrao na sigurnu kartu. John Grisham je uvijek bio sigurna karta, prvenstveno zahvaljujući marketinškom okruženju kojega je izgradio oko svoga imena. Uz intrigantne priče, uz Grishamove ekranizacije djela uvijek se vezala jedna zanimljivost: u filmovima koji su snimani na temelju Grishamovih knjiga, uvijek su glumili najbolji glumci koje je Hollywood u tom trenutku mogao ponuditi. Dovoljno se samo prisjetiti nekih imena: Tom Cruise, Samuel L. Jackson, Donald Sutherland, Matthew McConaughey, Gene Hackman… Svi su oni obilježili, na svoj način, jedno razdoblje filmske povijesti i na taj način, ponekad zasluženo, ponekad nezasluženo; utjecali na prodaju Grishamovih djela. No, zahvaljujući njihovoj upečatljivoj glumi zadanih likova, ime Johna Grishama postalo je poznato i svim ljubiteljima filmske umjetnosti. Tako za Grishama možemo kazati da je karijeru ponajprije izgradio kroz filmske adaptacije svojih djela, a tek posredno ili potom u širem krugu svjetskog čitateljstva. Bio je to obrnut proces od onog uobičajenog, ali u Grishamovu slučaju i nema velike konačne razlike. Iako bogato opusom, Grishamovo stvaralaštvo ne može se smatrati raznolikim. Uz tek pokoji rijetki izuzetak, Grishamove knjige bazirane su na pravnim i pravosudnim okvirima američkog sustava zakonitosti, kojega autor dobro poznaje. Smatra se utemeljiteljem takozvanog “pravnog trilera“, ali unatoč relativno davnom utemeljenju ovog žanra ili podžanra, pravih nasljednika nema, a i sljedbenici su samo loši imitatori, bez prave originalnosti. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se i u kojem smjeru razvijati stvari u okvirima ovakvog spisateljstva, kada Grisham uslijed subjektivnih ili objektivnih razloga, ne bude mogao pripomoći svojim literarnim dosezima, mada vjerujemo da su ta vremena još daleko.

 

 

“Suradnik“ (“Algoritam“ 2011) najnovija je knjiga iz Grishamovog opusa. Glavni lik romana mladi je pravnik Kyle McAvoy. Nakon završenog fakultetskog obrazovanja pred njim se otvaraju brojne mogućnosti: od rada u očevoj odvjetničkoj kancelariji, preko volonterskog rada u nekoj od globalni poznatih udruga, sve do rada u jednoj od najvećih odvjetničkih tvrtki. Međutim, sve to pada u vodu kada se pojavljuju ucjenjivači sa kompromitirajućim snimkama iz mladenačkih dana. Kyle biva uvučen u osobnu borbu iz koje se ne nazire pobjednik. Konačno popustivši ucjenjivačima počinje igrati opasnu igru, no glavno pitanje romana ne postaje zašto je podlegao ucjenama, nego tko su zapravo ucjenjivači… I u ovom slučaju Grisham ostaje vjeran sebi. Ne daje konačno saznanje o identitetu ucjenjivača, čak i ne nudi neke konkretne natuknice. Bila je to priča oko koje se Grisham nije želio dodatno zamarati.

Ako volite Johna Grishama, ova vas knjiga neće razočarati, iako ona nije ni blizu najboljih Grishamovih ostvarenja. No, ne sumnjamo da će najavljena filmska ekranizacija utjecati na konačni stav i o ovom djelu. Uostalom, stvari su kod Grishama uvijek izgledale tako.

 

Piše: Ante Juroš

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here