petar-ujevic-770x470KULA – Jučer, 4. srpnja, u Kuli je sahranjen poznati redatelj Petar Pera Ujević, koji je posljednja skoro četiri desetljeća prošlog stoljeća svojim redateljskim radom obilježio dramski amaterizam u Vojvodini i Srbiji, a za sobom je ostavio i zapažena djela u tadašnjem Amaterskom, kasnije “Rusinskom narodnom pozorištu Đađa” (ART/RNT), na njegovoj sceni u Ruskom Krsturu. Umro je 3. srpnja u svojoj 83. godini života.

Petar Ujević rođen je 28. lipnja 1934. godine u Krivodolu, Općina Imotski u Hrvatskoj, a detinjstvo i ranu mladost proveo je u Stanišiću kod Sombora, gde je i počeo glumiti kao amater. Poslije srednje ekonomske škole u Somboru studirao je ekonomiju u Sarajevu, gdje se počeo intenzivnije zanimati za kazalište, pa je karijeru počeo kao glumac u sarajevskom Malom teatru, a sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, nakon uspješne režije jedne predstave u Stanišiću i njenom sudjelovanju na regionalnoj smotri u Kuli, u tadašnjem “Gradskom pozorištu” u Kuli dobio je stalan angažman kao redatelj.

U kulskom kazalištu, odnosno Kulturnom centru Kula, radio je cijeli radni vijek (u mirovinu je otišao 1992. godine) i za četrdesetak godina na sceni u Kuli i u svim mjestima kulske općine, a i šire, režirao je oko 130 predstava, više recitala, scenske prikaze, akademije, a ostvario je i više zapaženih glumačkih ostvarenja. Njegove predstave osvajale su i nagrade na Pokrajinskoj smotri dramskih amaterskih, kao i na Republičkom festivalu, s ukupno 12 redateljskih ostvarenja.

I danas stariji ljubitelji kazališta pamte njegove režije predstava „Pigmalion“, „Lisica i grozd“, „Jerma“, „Oslobođenje Skoplja“, „Golgota“, „Srećna Nova 1949.“ i mnoge druge, kao i mnogobrojne predstave za djecu, koje su također osvajale nagrade,  a bio je i dobar kazališno-scenski pedagog kod kojeg su počinjali mladi, kasnije iskusni glumci.

Petar Ujević dobio je “Oktobarsku nagradu” Općine Kula, nagradu „Zraci kulture“ Kulturno-prosvjetne zajednice kulske općine, Nagradu „Iskre kulture“ Kulturno-prosvjetne zajednice Vojvodine, Povelju Republičkog festivala, a na svojevrstan način mu se zahvalio i sadašnji RNT „Petro Riznič Đađa“, kao nasljednik nekadašnjeg ART/RNT, na svečanosti povodom 40-godišnjice osnivanja RNT 2011. godine.

Nek mu je vječna slava! – piše portal Naše Mesto (nasemesto.rs)