padjen_th_300411Jurica Pađen rođen je u Zagrebu, gdje odrasta na temeljima glazbe The Beatlesa koji ga i motiviraju za upis u glazbenu školu. Upisao je klasičnu gitaru, a već nakon niže glazbene škole počinje svirati i skladati svoje prve rock pjesme. Nakon završene glazbene škole, priključuje se Grupi 220, koja se kasnije transformira u “Parni valjak”, i s njom ostaje 3 godine. Godine 1978. osniva grupu “Aerodrom” s kojom snima 5 studijskih albuma, a 1987. prelazi u “Azru” i s njom ostaje 3 godine. 1994. osniva “Pađen band”, snimaju 3 studijska albuma te Greatest hits i jedan album za vanjsko tržište. Zajedno su ponovo okupili sastav “Aerodrom” 2001. godine, te snimaju i 13. prosinca 2001. objavljuju album Na travi. Godine 2007. objavljuju album pod nazivom “Rock @ Roll”, ukupno jedanaesti album zagrebačkog rock sastava “Aerodrom”. Jurica je poznat kao vrlo traženi gostujući studijski glazbenik mnogim hrvatskim glazbenicima, a najzapaženiji je ipak kao autor mnogih hit pjesama drugih izvođača, što dokazuje i njegovo pojavljivanje na više od 30 albuma.

Bio je članom glazbenih sastava: Grupa 220, Parni valjak, Aerodrom – osnivač grupe 1978. godine, Azra, Pađen band, 4 asa.

 

IN:U kojoj fazi je novi album Aerodroma i kako će se zvati?

Pađen: Novi CD je u fazi  uvježbavanja, a i snimanja – prvi najavni singl pod nazivom „Loše volje“ izašao je prije par dana i poslan po radio postajama, a u pripremi je i snimanje video spota. Naziv albuma je „Taktika noja“, sadržavat će 13 brojeva, ja sam autor glazbe i tekstova, gosti su zasad Zlatan Došlić i Fedor Boić na klavijaturama, a tijekom snimanja možda po potrebi bude još netko. Album snimamo u ZG studiju, a miksamo u studijima Hit Recordsa, koji su i naši novi izdavači. Produkciju potpisujemo Tomislav Šojat i ja, a tonci su vrhunski dvojac Franjo Valentić i Zvone Domazet.

 

IN:Koliko je odstupanje u zvuku na dosadašnje albume, kako bi opisao stil albuma?

Pađen: Mislim da nema bitnog odstupanja u zvuku od naših prijašnjih radova, to je prepoznatljiv zvuk grupe Aerodrom, bit će to jedan čvrsti gitaristički album sa višeglasnim pjevanjem i primjesama funk zvuka, ali na jedan moderniji način.

 

IN:Od čega Aerodrom kao renomiran bend preživljava? Sigurno ne od prodaje cd-a budući da ih je Internet pregazio. Imate neke često izvođene pjesme, koliki su tantijemi u Hrvatskoj?

Pađen: Aerodrom, kao i većina izvođača na ovim prostorima, živi od koncerata, ali tu su i tantijemi, obzirom na respektabilan minuli rad i veliki broj pjesama koje se danas vrte još i više nego u vrijeme objavljivanja. U Hrvatskoj su tantijemi osjetno manji nego u našem zapadnom okruženju (srednja, a naročito zapadna Europa), ali nadajmo se da će oporavkom gospodarstva jednog dana i to doći na svoje mjesto.

 

padjen_300411IN:Osim gitare i glazbe, čime popunjavaš slobodno vrijeme?

Pađen: Trenutno sam okupiran jedino bendom, ali tijekom karijere surađivao sam s mnogim

kolegama, pisao za druge, snimao kao session gitarist, a 2005. izdao i instrumentalni solo album „Žicanje“.

 

IN:Imaš li neki svoj način pri pisanju i skladanju, je li to obično uz gitaru? Kako si skladao „Stavi pravu stvar“, „Običnu ljubavnu pjesmu“ i „Fratella“, riječi dolaze kasnije?

Pađen: Uglavnom pjesme radim uz gitaru, s tim da prvo napravim glazbu a potom melodiju

oslikavam tekstom – poslije sam pročitao da su tako radili i nenadmašni The Beatles, a iz osobnog iskustva znam i za Štulića. Smatram da je vrhunac autorstva kad se pjesma može odsvirati samo uz gitaru, npr. na klupi u parku, a da pritom dobro zvuči.

 

IN:Jesi li u kontaktu sa Štulićem? (Izdao je „Smijurijadu“.) Je li moguće da više ne sklada?

Pađen: Ponekad se čujem sa Đonijem, znam da se bavi literaturom, ali povremeno i snima, čini se, za svoju dušu.

 

IN:Supruga Ana (ex Šuto) čiji su roditelji podrijetlom iz Zmijavaca je isto glazbenica. Koliko je ona trenutno aktivna u glazbi s obzirom na obitelj?

Pađen: Ana je vrlo nadarena glazbenica, koja odlično pjeva, svira klavir, gitaru i sklada,

ali trenutno ima vremena samo za uspavanke djeci. Inače, njen otac je iz Zmijavaca a

mama iz Runovića.

 

IN:Dolaziš li ponekad obiteljski, privatno u Zmijavce? Kako doživljavaš Imotsku krajinu?

Pađen: U Imotsku krajinu dolazim gotovo svako ljeto nekoliko puta u obiteljske posjete, a imam tamo i puno poznatih i dragih ljudi. Uz to, dosta sam u tom kraju i svirao, a jedna od prvih svirki u karijeri bila mi je u Runoviću. Imotsku krajinu doživljavam kao pravi Rock’n’Roll kraj, a još kad se srdačnost tih ljudi okruni divenicom ili lešo pivcem sa purom… kud ćeš bolje, pajdo …

Razgovarao: Stipe Majić/Imotskenovine

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here