jurici3-220110Na samome ulazu u selo ispri kuće sa malog teretnog kamiona, Radoslav Jurič istovara suva drva od česmine, smrike i masline, koja je doveza sa otoka Korčule di u novome domu živi sa ženon i sinon.

 

Doli drva i ne tribaju kad je i u sri zime toplo. Ovde dobro dođe svaka bilja kad zaladi sa Zavelima priko Studenaca, a s Kljenovca zarupi snig – objašnjava Radoslav, na što mu se nadoveza susid Mladen.

U nas je znalo bit sniga do vrata. Pravili smo oprtine kako bi mogli ić od kuće do kuće ili do konobe, jedni druge ne bi mogli vidit iz jedne u drugu oprtinu. Nema više taki snigova od kad je napravljeno umitno jezero, Buško blato.

Ali to nije zbog globalnog zatopljenja, jer šta more napravit jedno Buško blato?

Ma kakvi, i prije se govorilo o tome zatopljenju, pa je isto bilo snigova – uvirava me Mladen i nastavi:

A gledaj ove njive doli ispo sela! Dok nije bilo ovliko šume po Kljenovcu i okolo dolaca, jer su ljudi sikli drva i prodavali ji, sve bi to znalo plivat u vodi. Nema ti ni toga više! Sad ima diviji gudina koji nan pojidoše litinju, ali nas zato razvesele kad padne prvi snig i počne lov na nji.

Ostavite li koji kumpir i kukuruz u docima kako bi ji namamili?

Ha, ima i toga!

Nije samo privatni poduzetnik Mladen zagriženi lovac već i po sela, a i njegov ćaća Marko Jurič Gojko koji nije moga odolit da mu ne fotografiran lovačku opravu koju na brzinu stavi na sebe te pridase ležga lovačkoga ćuku.

jurici4-220110Ovo ti je meni sad sve! Kad san bio momak, davni godina, tuka san kamenja čekićon i pravijo šuder gori na cesti. Skuplja bi kamenja naokolo pa ji tuka čekićon, stučeni šuder san slaga na kuće, metar široko, nauzgor kliko more, a uduž što više to bolje. Kad bi dosta toga nakuća čeka bi cestare, Petra Juriča i Marka Bajića koji bi donili trokut, miru za obračunat kliko san zaradio. Oda san ti ja po Crnoj Gori, po Slavoniji, sve za poslon, dok nisan 61. oša u Njemačku di san radio 30 godina. Sad san doša na svoje i radin šta mi drago – sve to lipo, ko da i ne će, ispripovida lovac Gojko i sve namišća karijolu puni crveni ripa da vidin klike su mu velike naresle.

 

jurici5-220110Augustin Ago Kujundžić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here