Kad se 1. siječnja 1974. malko slegnuo novogodišnji ručak, a mamurluk i neispavanost i dalje vladali mislima, u vrijeme dok su snig i led kovali Imotsku krajinu, dosada i nemir preuzeli su vlast.

Bilo je, valjda, negdi iza jednu, dvi ure popodne. Punih trbuha, tromi i usporeni, ali ubrzana duha, Proložani, napose Mošćani pa napose Rimci, pokrenuli su stvar. Ta stvar zove se Kačket. Iznimno zahtjevna nogometna utakmica, koja se igra, zaključno s današnjom turom, punih 47 godina između vječnih rivala, Mosta i Škarpe.

“Da je bilo zaigrat’ sad”!

Legendarni Vlade Bibo Rimac, jedan od najboljih igrača Mladosti u povijesti tog kluba, Marijan Rimac Minća i Paško Rimac, sidili su u kužini uz cestu s pogledom na prološki nogometni stadion Šarampov.

Sniga, kažu, dva’est cenata, bura i studen. Na oštroj vitrini, ladile se branke.

„Da je bilo zaigrat’ sad“, Bibi nije đava da’ mira, a Paški i Minći nije tribalo dvaput reć’. Razletili se i okupili svoju ekipu Mošćana, a protivnike, Škarpu, oformili na čelu s Ljubišom Maršićem i njegovim zaštitnim znakom, karakterističnoj zaobljenoj kapi od tvida i vune – kačketu po kojem je novogodišnji trofej Kačket i dobio ime.

Nikako razigrat

Igrali su i igrali. Devedeset studenih minuta pa još ladnijih produžetaka te davne ’74., a onda mrkla prološka noć. A rezultat nezadovoljavajući – 8:8. I šta će, kažu, razigrat će dogodine.

Nikad u ovih 47 godina, nije se dogodilo da Kačket nije odigran. Dogodile su se kiše, blata, snijegovi, ljutnje, emocionalne i badnjavačke bure, bacanje kopački, nabijanje lopti, pokazivanje sridnjeg prsta, ljubav, suze, radost i tuga. Čitav život sazdan u jednoj utakmici i jednom rivalstvu.

U ovih gotovo pola stoljeća igranja Kačketa, Šarampov se nagledao i naslušao svega. Publika jednako žegarna i vruća kao i igrači, napetost i psovke uz namontiranu „mržnju“, podvale, optužbe i razmjenu sočnih uvreda – sve je to dio folklora.

Kada je 2020. godine Marijan Rimac Minća kao najstariji igrač i Mošćanin stao na teren da opali prvi udarac, uz bok su mu stala dva unuka, a Šarampov je ušutio samo na minutu. Za sve one koji su bili dio ove čudesne priče svih ovih mamurnih Novih godina.

A onda, lom do zadnjeg uzdaha. Generacije, stasanja, odlasci i dolasci, nogometni talenti i antitalenti, svi isprepleteni i nikako razmrsit’. Pitam, kao punokrvna Mošćanka, kako stojimo u okršajima – pitaj Issa, k’o to zna!

Zna se samo, da od dogovora iz ’74. da će razigrat dogodine, nema ništa. Most i Škarpa razigravaju skoro pola stoljeća.

Ako razigraju ikad, cilo jedno misto more obisit’ kopačke o klin.

————————————————————————————————–

Rezultat ovogodišnjeg 47. trofeja “Kačket”

Most:Škarpa pobjeda Mošćana rezultatom 6:2

1:0 Ante Bilić (Most)
2:0 autogol Joško Maršić (Škarpa)
3:0 Ivan Bilić (Most)
3:1 Mijo Radeljić (Škarpa)
3:2 Mijo Radeljić iz penala (Škarpa)
4:2 Marijan Rimac ml.(Most)
5:2 Josip Župić iz penala (Most)
6:2 Josip Bilić, najmlađi strijelac u povijesti, 13 godina (Most)
Igrač utakmice: Marijan Rimac ml.
—————————————————————————————————
Piše: Josipa Rimac Vlajčić
Foto: Rudi kokić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here