Kako je rock’n’roll došao u Imotsku krajinu (1)

Tko je bio prvi roker u Imotskom? Na ovo pitanje teško bi bilo odgovoriti, ali sigurno je radio učinio to da se ljudima prvi put svidi neka rock stvar.

 

Rock and Roll ImotskiImotski rokeri na trgu 1988. godine

Izvorno je nastajao na polovini 20.st u Americi i razvija se u Velikoj Britaniji, svoju je kulminaciju doživio u hipi pokretu krajem 60-ih i početkom 70-ih godina. Budući da svakoj kulturi treba vremena da s izvora dopre do udaljenih područja, tako se u valovima širio i rock. Nije zemljopisna udaljenost jedini razlog, električna struja u imotska je kućanstva dolazila tek tijekom 60-ih godina, a onda je nabavka tranzistora, kako se nazivao radio, gramofona i kazetofona to vrijeme još produljilo. Nalazili smo se s druge strane željezne zavjese od žarišta rocka, a politički sustav u državi bio je diktatorski. Zasijano sjeme roka u Dalmatinsku zagoru i susjednu Hercegovinu, sjeme koje je dobro uspijevalo u urbanim sredinama Amerike i V. Britanije, pokazalo se ubrzo kao uspješno na klimi i tlu ovoga kraja. Preživio je do danas, dobio svoj lokalni značaj i uklopio se u sredinu, kao i duhan, pa je ovdje dobio i svoja specifična obilježja. Rokeri su supkulturna skupina, Anićev rječnik daje sljedeću definiciju tog pojma: ‘sociol. kulturni i društveni život koji se odvija unutar pojedinih slojeva društva ili generacija pored službeno priznate i tradicijom posvećene kulture i često je s njom u sukobu.’

Tko je bio prvi roker u Imotskom? Na ovo pitanje teško bi bilo odgovoriti, ali sigurno je radio učinio to da se ljudima prvi put svidi neka rock stvar. Dolaskom televizije, nešto poslije radija, tu kulturu zapada bilo je moguće sada i vizualno prepoznati, i malo po malo, u okruženju socijalizma i bratstva i jedinstva, gdje se zbog riječi odlazilo u zatvor, mladi su kreirali vlastiti odnos prema društvu, stav koji je inteligentno pokazivao neslaganje i sukob sa svijetom u kojem žive. Rocku je nacionalizam u to vrijeme bio samo jedan od mnogih zabranjenih pojmova, neke je više smetalo neslaganje male sredine s hipi modom; slobodom da muškarac ima dugu kosu, uskim trapericama, vijetnamkama, djevojkama koje su razgolićene, do kasno u noć u disku, itd.

Rock and Roll Hercegovina

Prvi bend u općini Grude

Prvi proplamsaji rocka u Imotskoj krajini i Hercegovini zbili su se  70-ih. Nemoguće je promatrati rock pokret Imotske krajine odvojeno od Gruda i hercegovačkih mjesta, jer su se rokeri s obje strane današnje granice u to vrijeme intenzivno družili. Makar je nekolicina Gruđana bila visoko etablirana u tadašnjem rock miljeu, veći dio javnog života odvijao se na ovoj strani granice. Važnu ulogu u tome imao je disko ‘Šabić’ (kasnije i disko ‘Boa’) smješten točno uz prometnu tablu, na granici Zmijavaca i Runovića. U tom disku su neki imotski srednjoškolci prvi put čuli i plesali uz Creedence, Deep Purple, Led Zeppelin… DJ-i u diskoklubovima koristili su ploče. Ploča je bila osnovni medij s kojega se slušala rock glazba. U početku su ploče kupovane u Splitu, Zagrebu i u inozemstvu, u ‘Galentariji’, a kasnije je IMA otvorila malu glazbenu trgovinu gdje se, za ono vrijeme, moglo nabaviti dobrih ploča. Cijena prosječne ploče odgovarala je cijeni kasnijeg cd-a, mogli bi dinare preračunati u današnjih 80-100 kuna, što nije bio mali iznos, tako da se pomno biralo što će se kupiti i taj album se preslušavao. Nije bilo moguće kao danas, za deset minuta besplatno nasnimiti stotinu albuma u računalo pa neke nikad ni ne preslušati. Da je priču o mp3 formatu bilo ispričati prije 40 godina, mnogi rokeri bi rekli da i oni misle da će to tako biti, neki ne bi nikad povjerovali. Počeci rocka masovno su vezani uz slušanje glazbe, odijevanje, frizuru, jezik, ponašanje i ideologiju, glazbeni sastavi nicali su u pojedinim mjestima, ali kudikamo ih je bilo manje nego danas. Tada je električna gitara predstavljala pravi luksuz, dok se danas ispravna, nova električna gitara može kupiti već za 100 eura, u Ljubuškom ili Splitu.

Imotska krajina, bar što se noćnih izlazaka tiče, nije bila centralizirana u grad i njegovu užu okolicu kao danas. Štoviše, vodeći diskoklubovi nalazili su se na potezu Runovići – Zmijavci – Grubine – Drum. Ta mjesta okupljala su na jednom mjestu mladež čitave krajine, ljudi nisu mogli svi stati u klub, pa se noćni život odvijao dobrim dijelom i ispred klubova. Prema popisu stanovnika iz 1981., Imotska krajina imala je nešto manje od 45 tisuća stanovnika, to je više nego dvostruko u odnosu na očekivanih 20-ak tisuća na ovogodišnjem popisu. Sama ta činjenica govori koliko su življe i napučenije izgledala mjesta za izlazak, kao i sam grad i okolna mjesta. (nastavak slijedi)

(Molio bih sve one koji su upućeni u tematiku rock glazbe u Imotskoj krajini, da mi ne zamjere na netočnosti, nego da mi se obrate podacima: slikom i riječima, na mail adresu stimaj@gmail. com, kako bi priču doveli do činjeničnog stanja. Hvala!)

Stipe Majić

 {hwdvs-player}id=88|width=630|height=400{/hwdvs-player}

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here