Kamenmost: Mještani se bune zbog obnove

KAMENMOST Zbog radova vozi se obilaznoKAMENMOST – Na obnovi ceste Imotski – Lovreč počeli su i najzahtjevniji radovi – obnova starog mosta na Kamenmostu. Za promet iz Imotskog prema Splitu zatvoren je taj dio ceste.

Imotska manira pobune
Iz HC-a naglašavaju kako će obnova mosta trajati 60 dana.

Do tada će Imoćani koristiti alternativne pravce. Jedan od njih je i novoasfaltirana prometnica od Vinjana Donjih preko Mosta Gvozdenjak do Zmijavaca. Teretni promet preusmjerava se županijskom prometnicom Imotski – Proložac prema Studencima, a koriste se i lokalne ceste. U funkciji je i poljski put od Nebriževca prema Vinariji. Obnavljaju se 22 kilometra ceste.

Ipak, u uobičajenoj imotskoj maniri “pobune” protiv svega što je novo, bilo je i onih koji žaleći za prošlom ljepotom mosta nisu bili najsretniji obnovom. Tek što je počela, pobunili su se mještani naseljeni oko mosta. Argument za nezadovoljstvo bilo je to što će dva mjeseca morati ići zaobilaznim prometnicama u Imotski. Ostalima to nije smetalo toliko koliko uvjerenost u to da se obnova trebala provoditi pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Most je građen u 2. st., a gradili su ga stručnjaci rimskog cara Marka Aurelija. Stariji je i od Dioklecijanove palače.

O tome, tvrde mještani, postoji i zapis u Franjevačkom muzeju u Imotskom. Građen je po uzoru na most preko rijeke Tiber, s pet okana i lukova i posebnim propusnim kanalima za natapanje južnoga dijela Imotskog polja. Danas su ostala samo tri kamena luka, jer su dva zasuta nekontroliranom gradnjom.

Otkopajte lukove
Most se obnovio 1945. godine. Mještani upozoravaju HC da otkopa dva zasuta luka, a iz konzervatorskog odjela poručuju kako most nije pod njihovom ingerencijom te da samo mogu sugerirati nešto HC-u. Ostali se Imoćani ne bune zbog alternativnih pravaca.

Piše: Marija Jović / Izvor: Večernji list
Foto: B. Boban

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here