mate parlovHvalevrijedna ideja Hrvatskog boksačkog saveza, stara godinu dana, da Mate Parlov, legendarni boksački prvak Europe i svijeta, te olimpijski pobjednik dobije zasluženi spomenik u Puli našla se pred problemom.

Naime, obitelj pokojnog Parlova i grad nisu se mogli sporazumjeti oko lokacije na kojoj bi se postavio spomenik jer je Pula grad u kojem je gotovo svaki centimetar zaštićena kulturno-spomenička baština.

O svemu Mladen Mikolčević, dopredsjednik Hrvatskog boksačkog saveza kaže:

“Kada smo krenuli u projekt, jer se naše društvo, naša država, nisu sjetili da najbolji naš sportaš 20. stoljeća treba dobiti spomenik, savez je podmetnuo svoja pleća. Ali, željeli smo da bude sve u suglasju – grad Pula, obitelj Parlov i mi. A onda je došlo do toga da je problem lokacija”, kaže.

Mikolčević objašnjava kako obitelj Parlov, supruga Laura i sin Matko, žele da spomenik bude kraj Zlatnih vrata, ali ona su zaštićena kulturno-spomenička cjelina, pa se protivi grad.

“U ovom je trenutku nažalost sužen prostor za razgovor”, kaže Mikolčević za Sportske novosti.

Naravno, tužno, jer 240 centimetar visoki brončani odljev bit će gotov za dvadesetak dana i brzo se može postaviti. Ali, kako se pročulo da se u Puli javljaju problemi, javili su se i drugi koji bi u svom gradu željeli spomenik Mati Parlovu.

Mladem Mikolčević to potvrđuje:

“Zainteresiran je grad Imotski, jer je Mate iz tog kraja podrijetlom. Ali, i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rado bi našao mjesto za Matu u gradu”.

izvor:Direktno.hr