Kino Mediteran Imotski – DUNKIRK – Novo Nolanovo remek-djelo

DUNKIRKNakon male srpanjske pauze, u kino stiže najnoviji film, friško izašao u kinima diljem Hrvatske – DUNKIRK.

Petak, 28.7. u 21h – Kino Mediteran Imotski – DUNKIRK

Intenzivan, ispunjen napetošću, briljantno snimljen i emotivan s maestralnom glumačkom ekipom. DUNKIRK je izuzetan filmski doživljaj koji Christophera Nolana potvrđuje kao jednog od najvažnijih filmaša današnjice.
Novo Nolanovo remek-djelo vjerno prikazuje događaje tijekom nevjerojatne bitke kod Dunkirka te evakuacije savezničkih vojnika iz Belgije, Britanije i Francuske koji su bili odsječeni i opkoljeni njemačkom vojskom u Francuskoj između 27. svibnja i 4. lipnja 1940. godine. Evakuacijom je tada spašeno preko 300.000 vojnika.

Ken Sturdy gorko plakao dok je gledao Dunkirk: Sudionik te krvave bitke poručio čovječanstvu što ga ide

Ken Sturdy - DunkirkU kinima diljem svijeta upravo igra film Dunkirk, silno hvaljeno djelo koje potpisuje Christopher Nolan i koje  vrlo vjerno prikazuje događaje tijekom bitke kod francuskog Dunkerquea između 26. svibnja i 4. lipnja 1940. godine.

U tih je devet dana poginulo nešto više od 68 tisuća britanskih vojnika, koji su uz svoje belgijske i francuske suborce čekali na evakuaciju, potpuno odsječeni od nacista nakon što je belgijski kralj Leopold potpisao predaju armije zbog snažnih njemačkih prodora kroz Ardensku šumu.

Evakuacijom je tada spašeno preko 300 tisuća vojnika, a među onima koji je pomagao ljudima u klopci nalazio se i Ken Sturdy, danas 97-godišnjak, koji je imao 20 godina kada se kao pripadnik Britanske kraljevske ratne mornarice pridružio bitki.

Sturdy je pogledao film u petak u Calgaryju i reporterki Carolyn Kury de Castillo odmah po završetku otkrio da je tijekom predstave ponovno proživio te stravične prizore i vidio lica svojih suboraca, pa i prijatelja koji su tih dana položili živote ili završili u zarobljeništvu.

“Zaplakao sam jer nikada nije kraj. Ljudska je vrsta silno inteligentna, činimo zadivljujuće stvari, putujemo na Mjesec, ali još uvijek izvodimo gluposti”, kazao joj je kroz suze Sturdy, misleći pritom, naravno, na činjenicu da i danas ljudi ginu na bojišnicama diljem planeta, baš kao što je nekoć ginula njegova generacija.

Ne propustite, vidimo se u kinu!

DUNKIRK