Kod kuće je najbolje, samo triba radit kao u Njemačkoj

Imotsku krajinu, kao i Slavoniju, muči iseljavanje stanovništva, posebice mladih u potrazi za boljim životom. Odlazila je radna snaga i prije, najviše u Njemačku, ali na rodnoj grudi ostale bi obitelji, a zarađeno u inozemstvu uložilo bi se u domovini. Danas odlaze cijele obitelji.

No, ima i pozitivnih primjera. Donosimo priču o dvije obitelji koje uspješno rade i zapošljavaju. Jedna u Runovićima ima pršutanu u kojoj godišnje proizvedu 1500 tona sušenih proizvoda i sve plasiraju na tržište. Širili bi biznis, sada imaju četrdeset zaposlenih i samo jedan problem, mjesecima uzaludno traže radnike.

U susjednom Prološcu bračni par Maršić kruhom ispod sača hrani cijelo mjesto. Prije četiri godine zamijesili su prvi kruh, a danas u jednom danu i po tri tisuće komada. Šezdeset i jedan zaposlenik, najviše žena, i to onih koje zbog godina i stručne spreme teško da bi itko zaposlio.

Mislim da je kod kuće najbolje, samo triba radit kao u Njemačkoj, ako tamo radiš deset sati, radi i ovdje i ništa ti lošije neće biti, poruka je Marija Maršića.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here