ljepota020909Koža nije “guma” navučena na tijelo, već živi organ koji se hrani i diše te se pod različitim vanjskim i unutarnjim utjecajima mijenja, a vremenom i stari. Postoji više tipova kože i svaki od njih zahtijeva drugačiju vrstu njege. Većina žena ne zna kako ispravno odrediti tip kože (nekada to zaista nije moguće bez kozmetičara ili dermatologa). Pažljivo pratite promjene na svojoj koži da biste mogli promijeniti način njege kad je to nužno.

Odgovorite na pitanja ovog kratkog testa, zbrojite bodove i otkrit ćete koji tip kože imate.

1. Koliko često imate bubuljice?

Često—————————————-1

Stalno—————————————2

Ponekad————————————3

Skoro nikad——————————-4

2. Koliko su vam vidljive pore na licu?

Vrlo vidljive——————————-1

Ponekad vidljive u T-zoni————-2

Ne previše vidljive———————–3

Skoro nevidljive————————–4

3. Peruta li vam se koža?

Skoro nikad——————————–1

Ponekad na obrazima——————-2

Povremeno———————————3

Često—————————————–4

4. Razvijaju li se bore na vašem licu?

Gotovo bez bora—————————1

Samo bore od smijeha——————–2

Vidljive, ali ne duboke, oko očiju,

usana i na čelu—————————–3

Duboke linije u nekim zonama,

tanke u drugim zonama—————–4

5. Osjećate li da vam je koža lica zategnuta ili suha?

Skoro nikad———————————-1

Ponekad na obrazima———————2

Povremeno———————————–3

Skoro uvijek———————————4

REZULTAT TIP KOŽE

6 – 9 masna/problematična 10 – 14 kombinirana/normalna koža15 – 19 normalna 20 – 22 suha23 – 24 vrlo suha

Normalna koža je meka na dodir, bez vidljivih pora. Predstavlja idealan, ali vrlo rijedak tip kože. Starenjem je sklona isušivanju.

Suha koža je finog sastava, s jedva vidljivim porama. Tanka je i osjetljiva, nakon pranja jako zategnuta, sklona ljuštenju i lako gubi vlagu. Na njoj se vrlo brzo primjete prve bore. Ponekad je posljedica sezonskih promjena i načina života – dijeta, grijanja, alkohola i soli, onečišćenja ili je posljedica starenja.

Osjetljiva koža je suha, krhka, sklona crvenilu i burnim reakcijama na stres, promjenu klime, temperature ili na neadekvatne kozmetičke preparate.

Masna koža se sjaji, uslijed prekomjernog izlučivanja sebuma (kožne masnoće). Ima vidljivo proširene pore. Ako je sklona stvaranju mitesera-sujedica, prištića ili bijelih nakupina sebuma, vjerojatno je riječ o prirodno masnom tipu kože. Zanimljivo je da ovom tipu kože često nedostaje vlaga.

Mješovita (kombinirana) koža – neki dijelovi kože su suhi, a neki masni. Središnji dio lica, tzv. T-zona (čelo, nos i brada) se sjaje zbog pojačanog lučenja sebuma. Ostatak lica – koža oko očiju, obrazi i jagodice su suhi i zategnuti. Ovaj tip kože čest je kod mladih žena.

Koža može postati masna, kombinirana ili suha ako se nepravilno održava ili uslijed hormonalnih promjena, pa je vrlo česta u prijelaznim razdobljima života – u pubertetu, trudnoći i klimakteriju.

Piše: Vlasta PRLJ

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here