General Ante GotovinaPrije nešto više od godinu dana, usplahireno i revno izvršavajući više nego dvojbene naloge haaškog tužiteljstva, hrvatska je policija upadala u stanove i službene prostorije ljudi uključenih u obranu generala Ante Gotovine, smatrajući,  dakako, kako  time čini nešto kolosalno bitno na uklanjanju prepreka na famoznom  putu prema EU.

Tada, tog prosinca pretprošle godine u sumanutoj potrazi za nepostojećim topničkim dnevnicima, pritom kršeći Ustavom zajamčena prava građana, državna su represivna i pravosudna tijela, kao kakva neurotična  ekspozitura haaškog tužiteljstva izvršila premetačinu i oduzimanje dokumenata kojima je, sasvim legalno, raspolagala obrana generala Gotovine.

U suverenoj zemlji pljuštale bi ostavke…

Danas, nakon odluke Žalbenog vijeća Haaškog suda, kojom je naložio „ Republici Hrvatskoj da prekine sve kaznene postupke protiv članova obrane generala Gotovine za djela usmjerena na ispunjenje njihovih službenih dužnosti pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, da prekine sve sadašnje i buduće istrage protiv članova obrane za djela kojima se ispunjavaju njihove službene dužnosti pred MKSJ, te da obrani vrati sav zaplijenjeni materijal.

I što cemo sada, nakon ovog šamara iz Haaga?

U normalnoj i suverenoj zemlji, što Hrvatska zasigurno nije, istog bi časa počele pljuštati ostavke resornih ministara, kao i smjena glavnog državnog odvjetnika, jer su vlastite građane i institucije kojima ravnaju doveli u opasan prostor nezakonitih radnji i postupanja, te usput počinili užasnu političku štetu po ugled zemlje.

Protupravno maltretirani i javno etiketirani

U Hrvatskoj se to, naravno, neće dogoditi, jer u biti sadašnja vlast i nije suverena, niti može kazniti odgovorne za ovakve drakonske propuste, ili smišljene radnje, jer će ta vlast bezuvjetno poslušati i zadnjeg namrgođenog činovnika iz Bruxullesa, pa i uz cijenu potkopavanja vlastitog državnog suvereniteta i digniteta.

Tko će nadoknaditi duševni mir onima koji su bili – sada je jasno – protupravno maltretirani i javno etiketirani kao kakvi opasni tipovi s onu stranu zakona?

Hoće li sada na svoje radno mjesto u PU Zagrebačkoj biti vraćena sestra jednog od generalovih odvjetnika, kojega je Općinski sud u Zagrebu u međuvremenu nepravomoćno oslobodio suludih optužbi?  Tko će nadoknaditi besane noći bivšem visokom časniku Hrvatske vojske, kojemu su pokupili diplomski rad u vidu ratnih zemljovida, te ih prekrstili u topničke dnevnike; ima li on pravo na zadovoljštinu?

U cijeloj ovoj mučnoj priči ima nečega dobrog. Prvo, dobro je da se Hrvatskoj vratio bumerang vlastite podaničke i nesuverenističke politike. Za nadati se da će iz toga izvući pouku. Drugo, razvidno je da Sud, za razliku od Hrvatske, ne fasciniraju harange i čudovišne teze Tužiteljstva, pa u tom smislu postoji nada da će Sud odbaciti i najnovije tužiteljeve konstrukcije o „udruženom zločinačkom pothvatu“, kako u predmetu Gotovina i dr. , tako i u slučaju šestorice optuženih bosansko-hercegovačkih Hrvata.

Pouzdani partner i saveznik

Treće, dio međunarodne zajednice, na čelu sa SAD-om, uviđa kako bi pokušaj povijesne revizije na štetu povijesne istine o ratu na ovim prostorima mogao opasno ugroziti poziciju Republike Hrvatske kao pouzdanog partnera i saveznika, te će u tom smislu itekako voditi računa da ishod suđenje ne bude u raskoraku s događajima iz ratnog vremena devedesetih.

Jedan Dodik i jedna Republika Srpska, dovoljan su razlog za za ozbiljnu zabrinutost. Našim saveznicima svakako nisu potrebne nove frustracije, a o Hrvatskoj da i ne govorim.

MARIO TOMASOVIĆ / Dalmacija news

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here