KOLUMNA Josip Glavaš: kako HDZ misli da je pobijedio i prije izbora?

Josip GlavašKako Hdz misli da je pobijedio i prije izbora ili kako malo narodu treba da se zabavi (ili zaboravi)

Briljantnim potezom i imenovanjem Ivana Budalića kandidatom za gradonačelnika grada Imotskog, a istovremeno mičući sebe (što je legitimno iako ne sumnjam da bi i sam ponovno osvojio izbore s obzirom na populaciju kojoj se obraća u gradu), ne s političke scene što bi bilo logično, nego stepenicu niže (na neku od funkcija u čelništvu, vjerojatno dogradonačelničku), sadašnji gradonačelnik Ante Đuzel je ponovo pokazao da je neprikosnoveni vladar imotske političke scene. Iako osobno površno poznajem novoizabranog kandidata Hdz-a, moram priznati da je javno mnijenje o njemu jako pozitivno. Miran, obiteljski čovjek, ratnik, bez repova iza sebe, ekvivalent oporbenom kandidatu Ivici Kukavici (također sve navedeno), je upravo ono što je HDZ-u nasušno trebalo u ovom trenutku.

Teret lažnih obećanja

Užasno gospodarsko stanje, neispunjena obećanja, propuštanje svih investicija iz eu-fondova, fantomska gospodarska zona, negativna poduzetnička klima je teret koji je nosila sadašnja vlast, a samo jednim potezom tri mjeseca prije izbora sve nabrojano gurnula pod tepih kolektivne svijesti građana Imotskog.

U stvorenoj socijalnoj klimi i tračak nade u vidu čovjeka poput Budalića izazvao je histeriju optimizma, kao što bi to vjerojatno bilo i u slučaju Kukavice da je kojim slučajem kandidat Hdz-a. Međutim, ostaje vječno pitanje dok se ne dokaže suprotno, da li su ovo naznake novih vjetrova u HDZ-u ili samo kozmetičke promjene u kojima će stare strukture iz sjene vući poteze. Ili kako naš narod voli reći “amentovati” svaku.

Nakon svega morate mi oprostiti na sumnjičavosti. Iako HDZ smatra da je ovim potezom već riješio pitanje pobjednika, ostaje za vidjeti što u ovom trenutku može Kukavica koji se ne bi složio s takvom konstatacijom i koji nosi respektabilan broj glasova s prošlih izbora koji mu itekako daju legitimit i na ovim izborima.

Jako će zanimljivo biti vidjeti i liste za gradsko vijeće. Nadam se da će kampanja obojice biti vođena na civilizacijskom nivou, u što ne sumnjam, kako i priliči dvojici iznimnih hrvatskih ratnika.

Postaje li MI za IM glavni politički faktor u Imotskom?

Dok čekamo njihov istup s kandidatom (?), također ostaje za vidjeti gdje je u ovom trenutku MI za IM koji okuplja drugačiju profilnu skupinu ljudi, čiji je forte mlađa i urbanija generacija, te da li oni postaju ozbiljan čimbenik na imotskoj političkoj sceni. Uglavnom, bilo kako bilo, očekuje nas zanimljiva predizborna kampanja gdje će, nadam se, na kraju pobjednik biti… Imotski.