Ima jedan vic (više ustvari basna sa sjajnom porukom i poukom na kraju) koji nije baš najpristojniji na svijetu, ali se savršeno uklapa u moja promišljanja zadnja dva dana.

Hologram Mater i GPS Ćaća

Dovezalo se ovog nesritnog školstva na svim razinama. Ide to tako s jesenskim tugama. Za sve one koje neke veze imaju sa školom, rujan je poput male Nove godine ili velikog ponedjeljka – pa odluka ova, odluka ona.

Sve ćemo riješiti ove ture, sve što se nakupljalo desetljećima, izmjenama i dopunama zakona, evolucijom ili propadanjem generacija, izumiranjem penkala, pametnim pločama i pripametnim satovima što ti nađu dite ako se zagubilo putem dok je išlo po sendvić.

Ne mo’š više ni slagat. Ulogirat će ti se ćaća u e-Dnevnik, malu Bibliju tvog razrednog odjeljenja i dočekat će te kad dođeš iz škole nakon što te priko kričavog sata na ruci locira’ i oštro ti naredio: „Da si odma’ doša kući“!

Čekam samo pilot projekt „Hologram mater prid školom“ da mi upropasti sjećanja i uvede me u svijet  “u moje vrime toga nije bilo”.

Sve smo ti omogućili, tvoje je samo da učiš

E da. Nema više romantike kao onda kad sam odlikašica, pogotovo iz materinjeg jezika, jednom nespremna (zasluženo) dobila tricu i jedva progutala sramotu i jad.

A moja kolegica iz razreda priko velikog odmora otrčala mi materi na posa’ kako bi joj odmah s vrata strastveno priopćila: „Josipa van je dobila tri iz Hrvackog!“ Bože, sretnih li vremena kad je škola za život bila objasniti materi „što nisi naučio kad je to jedina tvoja obaveza“.

Nekoliko godina poslije toga, trice me nisu toliko dirale. Ni dvice ni jedinice, barem ne one iz matematike. Jednostavno sam se prepustila inerciji i nervozno i buntovno  tu i tamo objasnila „kako meni matematika ne triba – iman digitron, a i tako ću se bavit’ nečim drugim” (što uključuje sanjarenje, lijepe stvari, umjetnost i sve ono što racionalan čovjek/matematičar nikad neće moći spoznati).  Naravno, kakav trud, takvi i rezultati.

Déjà vu – Ja sam Ante, prezime mi znate

Bio je Bog i batina mog školovanja. Imotska matematička ikona. Autoritativni golemi profesor koji je samom svojom pojavom izazivao senzaciju. Nisam ga mogla smislit’.

Bila sam u generaciji koja ga je tužila jer je stotinu maturanata skupa sa svojom kolegicom iz odjeljenja opće gimnazije srušio u završnom razredu onemogućivši debeloj većini upis na fakultet u ljetnom roku. Déjà vu.

Dragi moji gimnazijalci kojima se zbog zlog matematičara Ante ruši svit – bila sam tamo di ste vi sad. Ali, vi niste di sam ja. Stoga, dopustite…

Isprika

Profesoru Anti Trutinu i profesorici Senki Galić dugujem ispriku. Zaslužila sam svaki popravni rok i svaku jedinicu i svaki prijekor. Kao što je i većina učenika ove ponovljene povijesti zaslužuje. Možda ni vi niste rođeni matematičari, možda ste od romana, snova, karijatida i pjesme, ali znali ste na početku da ćete minimum morat’ dati. I ja sam bezobraznica znala i zanemarivala. I sad me toga sram.

Volin imat’ posla s dobrim kuvarom nego s dobrim odvjetnikom

Uostalom, ima i drugih prekrasnih škola koje smo degradirali svojim snobizmom. Roditeljskim nerealnim ambicijama, učeničkim pogledom s visoka na sjajna zanimanja koja su itekako cijenjena i životno dobro plaćena.

Recimo, draže mi je imat’ posla s dobrim kuharom, nego s dobrim odvjetnikom što je poniknuo iz imotske Gimnazije.

Frizeri, kozmetičari, vodoinstalateri i električari (nastavite niz) dio su moje svakodnevnice i s puno znanja i truda rade svoje poslove. Ja, nekadašnja gimnazijalka, mogu samo uvjereno i ponizno slušati svaku njihovu riječ.

Pouka s početka priče (pristojna verzija)

Profesor Ante Trutin kojega posljednjih dana razvlače po medijima baš kao moja generacija i ja nekoć, nije mi u međuvremenu postao nešto silno simpatičan.

No to i nije njegova uloga. Ali svoju ulogu da me nauči lekciju, apsolutno je ispunio. Na teži način i za mene i za njega.

Nije svatko tko te baci na popravni neprijatelj, niti svatko tko ti pokloni dvicu prijatelj.

Sad znam.

Piše: Josipa Rimac Vlajčić

Foto: Ero Gag

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here