drvo(1)Najveće bogatstvo koje imamo je vrijeme i svaki dan uredno dobijemo 1440 minuta i ne postoji nikakav način za dodatnu niti jednu jedinu minutu. To je razlog više da vrijeme koje imamo mudro trošimo.

Rečenice koje izgovaramo ili misli koje mislimo, u smislu: “Imam toliko toga za učiniti, a imam tako malo vremena”, ili “imam dovoljno vremena, pa mogu to učiniti kasnije”, su kočničari dobrog upravljanja vremenom i imaju vrlo loše posljedice.

Vremena imamo toliko koliko imamo i to ne možemo promijeniti, pa je jednako blesavo razmišljati da ga imamo malo ili da ga imamo mnogo. No, naš stav o njegovoj važnosti i neponovljivosti, odredit će kako ćemo ga trošiti.
Postoje razne teorije pomoću kojih se pokušava bolje pojasniti razumijevanje vremena i kako učinkovito s njim upravljati.

Teorija sa teglom. Unutrašnjost tegle predstavlja vrijeme, a različiti zadaci i obveze koje trebamo ispuniti su predstavljeni kao kamenje, šljunak, pijesak i voda.
Kamenje su važne stvari koje zahtijevaju našu hitnu i značajnu pažnju. Šljunak je slijedeći po važnosti. I kamenje i šljunak su nam važni za normalno življenje.
Zrnca pijeska su mali, dugotrajni, ponavljajući zadaci koji se relativno lako odrade, ali imaju svoju važnost u našim životima, odgovori na pozive, poruke,… Konačna komponenta, voda, ispunjava ono malo prostora koji ostaje, a predstavlja male slatke zadatke ili mirne trenutke dokonosti.
Ako teglu na početku napunimo pijeskom, više ne možemo unutra ugurati niti jedan kamen niti malo šljunka, što znači da nam relativno nevažni zadaci ili obveze mogu jednostavno ukrasti velik dio vremena. Dan ćemo tada potrošiti u malim trivijalnim poslovima, stotinu puta otvoriti poštu, otići na face, dokono razgovarati s poznanicima, što će nas spriječiti da dovršimo neke veće ili važnije zadatke i projekte od kojih zavisi kvaliteta našeg života.
Nema nam druge, morat ćemo izbaciti dio pijeska kako bi napravili mjesta za kamenje i šljunak, što znači da ćemo se morati odlučiti koji nam zadaci nepotrebno kradu vrijeme i eliminirati ih iz života ili bar svesti na minimum.

Za dobro upravljanje vremenom treba um oslobođen od nereda, u koji se mogu uredno posložiti sve obaveze, dati im status po važnosti i vrijeme potrebno za obaviti ih.

Na ovu temu dnevnog upravljanja vremenom, vremenski proračun, jako lijepo se nadovezuje mjesečno upravljanje našim budžetom, financijski proračun, a dobro iskorištavanje vremena se automatski odražava na financije.

Na primjer; ako nemamo petlju suočiti se i uraditi ono što nam je i bitno i hitno, jer je zahtjevno, jer se moramo odgovorno sabrati, uključiti sivu masu, izmislit ćemo način da vrijeme potrošimo na neke druge obično nevažne stvari, kako bi se bar za trenutak spasili i zaboravili. Pa se hitno odlučimo družiti u kafiću, … kava za kavom, cigarete … ili jednostavno sjednemo pred televizor, gdje smo upravo radi takvih situacija napravili pretplatu za dostupnost nekih novih kanala. Rezultat, potrošili smo vrijeme ali i novac, a ono što je bitno i hitno nije nestalo, čeka nas. Možda mislimo da su to sitnice. Nevažno.

Još jedna sitnica koja troši vrijeme i novac je loša navika ne spremanja stvari na njihovo mjesto, pa onda poludimo tražeći, vrijeme nam curi, a ako nam se baš žuri, odemo i kupimo to nešto ponovo. Naravno, onu staru stvar ćemo nakon nekog vremena pronaći. Lijepa je navika spremati stvari na njihovo mjesto, a k tome nećemo potrošiti niti vrijeme niti novac.

Ako smo detaljni u analizi i pošteno sagledamo navike, proračun će nam ukazati, ne samo na ovakve sitnice, nego će nam otkriti crne rupe trošenja vremena i novca.

Slušamo ovih dana o izradi financijskog proračuna na razini države, što se uglavnom negativno doživljava jer će se radi nedostatka prihoda rezati neki troškovi, tako da je riječ proračun postao sinonim za ograničenje potrošnje, baš kao što je dijeta sinonim za ograničenje prehrane.

No,  naš osobni, kućni proračun, sažetak naših prihoda i rashoda za mjesec dana, biti će ključ za učinkovitiju potrošnju. Glasno i jasno, crno na bijelom, do u detalje, koliko novca mjesečno dobijemo, a koliki su nam rashodi koje trebamo tim novcem pokriti. To je put, sredstvo za postizanje financijske stabilnosti.

Naravno, izrada proračuna ne zvuči baš kao najuzbudljivija aktivnost na svijetu, a može čak biti i zastrašujuća, jer je moguće da ćemo se suočiti s činjenicom da trošimo više nego su naše mogućnosti.

Najpopularnije i najlakše je zagrabiti u dozvoljeni minus na tekućem računu, no, isto tako znamo, da od trenutka kada iskoristimo cijeli dozvoljeni minus, svaki slijedeći mjesec trošimo samo ono što dobijemo, plaća, mirovina, drugi prihodi.
Kako bi bili uspješni u izradi proračuna, čiji rezultat nam treba pokazati gdje nam odlazi novac, koliko na što trošimo, a koliki su nam prihodi, moramo biti detaljni i točni koliko god je moguće.

„Istina oslobađa“. I zaista kad utvrdimo da naši troškovi premašuju prihode, moći ćemo tražiti rješenje u povećanju prihoda i smanjenju troškova. Na fiksne troškove možemo malo utjecati i važno ih je svaki mjesec prve podmiriti, režije, krediti i sl. Varijabilni troškovi će zahtijevati  više naše pažnje, jer ih je teže utvrditi, a da nam što ne promakne, ali ćemo među njima sigurno naći one koji nam bez potrebe opterećuju budžet.

Ne zanemarujmo ni one naizgled sitne troškove, razmislimo o nepotrebnim malim zalogajčićima i svakodnevnom odlasku u kafiće.

Važno je platiti račune na vrijeme da bi izbjegli dodatan trošak. Uvijek promislimo kako ću platiti obaveze za dva mjeseca ako ne mogu za jedan. Kamate na korištenje dozvoljenog minusa nisu zanemarive, tako da u proračunu planiramo pokriće  minusa kroz nekoliko mjeseci.

Dobro upravljanje vremenom i financijama je umjetnost, s tom razlikom što nemamo mogućnost vježbanja prije nastupa, kao što vježbamo ples, sviranje i slično. Nemamo mogućnost treninga prije nastupa, uvijek se ide uživo. Treba se suočiti s istinom do u najsitnije detalje, hrabro uskočiti u more zahtjeva, problema, smočiti obje noge, suočiti se s nemanima eventualnih grešaka i neuspjeha, loših odluka, … pratiti realizaciju, popravljati i usavršavati tehnike življenja sve više i uvijek iznova, u dobroj vjeri i dobroj namjeri.

Veljača nam se divno igra s vremenom. Kiša, sunce, vjetar, sve u istom danu. Koristi svoj kratki mjesec da pokaže sva moguća lica. Pa neka. Svejedno uživajmo živeći bez ikakvog straha. „Postoji rješenje za svaki osnovan problem, koliko god se teškim doimao.“ Napoleon Hill