Nelegalno odlagalište otpada Kozjačić Imotski
Požar je smanjen no još uvijek se dimi te se iz Kozjačića širi nesnosan smrad. | Foto: Branimir Boban / CROPIX

Ne nelegalnom odlagalištu otpada Kozjačić jučer je izbio požar. Dobrovoljno vatrogasno društvo zaprimilo je poziv oko 20:30h. Od njih je zatražena intervencija.

Neslužbeno doznajemo da je cisterna Vatrogasne postrojbe Imotski neispravna pa je na požarište stiglo Dobrovoljno vatrogasno društvo Imotski. Ovdje se otvara niz pitanja kao npr. je li hidrant na Kozjačiću bio van funkcije? Zašto je cisterna Javne vatrogasne postrojbe neispravna? Pokušava li se požar sakriti od javnosti? Odgovore smo potražili preko svih relevantnih “vrata”. Neka su bila zatvorena i nedostupna.

Iz Vodovoda Imotske krajine javili su da hidrant na Kozjačiću nije isključen. Javna Vatrogasna postrojba na naš upit nije negirala požar. Iz DVD-a Imotski su potvrdili intervenciju. Pročitajte i ostale izjave.

Imotski gradonačelnik Ivan Budalić nije upoznat s požarom

Zatražili smo komentar gradonačelnika Ivana Budalića koji nam je rekao da nije upoznat s požarom na Kozjačiću. Nazvao je Javnu vatrogasnu postrojbu Imotski, pitao ih za požar no oni su mu rekli da nisu išli na intervenciju. Upravo iz tih razloga gradonačelnik Budalić nije mogao komentirati ovaj slučaj.

Temu smo prebacili na sanaciju ovog nelegalnog odlagališta gdje Grad Imotski duguje 10,5 milijuna kuna Ministarstvu zaštite okoliša zbog nenamjenskog trošenja novaca. Taj dug nastao je 2005. godine.
Budalić nam je objasnio da su u procesu mirenja s ministarstvom te da je grad poduzeo sve mjere kako bi se uknjižio na Kozjačić. Upravo to bi trebao biti prvi korak prema sanaciji i zatvaranju odlagališta te nakon toga otvaranju reciklažnog dvorišta i odvojenom prikupljanju otpada.

Direktor Čistoće Imotske krajine Ante Jović se ne javlja na pozive, zabranio je fotografiranje Kozjačića

Ante Jović – direktor Čistoće Imotske krajine, koja je zadužena i odgovorna za Kozjačić se ne javlja na pozive. Neslužbeno doznajemo da je gospodin Jović jučer zvao DVD Imotski i zatražio intervenciju na Kozjačiću, što je DVD i napravio, potom je donio odluku kako mu pomoć vatrogasaca više nije potrebna jer oni sami mogu sanirati požar. Danas smo na požarištu zatekli par radnika, jedan bager i kamion. Požar je umanjen no dim se i dalje probija kroz slojeve otpada. Nesnosan smrad širi se sve do grada.

Radnik na Kozjačiću nam je rekao da je fotografiranje zabranjeno jer je tako naredio direktor.

Naravno, Kozjačić smo fotografirali jer javnost ima pravo znati što se događa “iznad glava” stanovnika Imotskog i okolice. Minimalna kultura i direktora i svih nadležnih tijela je da se javnost obavijesti i upozori. Ovako se stvara dojam kako se želi prikriti jako bitna informacija.

Maja Vican ispred kluba vijećnika Ivice Kukavice: Kozjačić se hitno mora riješiti

Za Imotske novine Maja Vican kazala je sljedeće:
– Grad Imotski još od 2005. godine ima dug od oko 4 milijuna kuna. S kamatama taj dug narastao je na 10,5 milijuna kuna. Dakle kamata je puno veća od samog duga. Sav taj nemar koči povlačenje novaca iz fonda jer je Grad Imotski blokiran. I na kraju će taj dug s kamatama platiti svi imotski građani. Osim toga Grad Imotski ima i nepravomoćnu kaznu od 500 tisuća kuna zbog neprovođenja Zakona o gospodarenju otpadom.

Zavod za javno zdravstvo se obavezao na provođenje analize kvalitete zraka na imotskom području no ni Zavod ni Grad te rezultate ne objavljuju pa su građani zakinuti za informaciju. Isto tako taj isti zavod bi trebao provesti i analizu vode koju svi pijemo.

Bivši gradonačelnik Ante Đuzel od svojih 12 godina upravljanja Gradom nije pokazao niti minimum interesa za rješavanje problema Kozjačića kao ni smanjenje duga prema Ministarstvu.

Zaključno, kaže predstavnica kluba vijećnika Ivice Kukavice, problemu Kozjačića se mora pristupiti po hitnom postupku jer je to od vitalnog značaja za zdravlje svih građana Imotskoga i okolice.

Ironičan komentar dao je i oporbeni vijećnik Ivan Livajić

ino livajicSasvim je logično da Kozjačić gori ovih dana, ipak su velike tropske vrućine. Koliko čujem i hidrant im je bio neispravan? I to je isto tako u redu, nema tu krivice onih koji trebaju kontrolirati ispravnost istih, kriva je “paščad” koja okolo zapišava hidrante pa oni korodiraju.

A i bolje da nije bilo vode u hidrantu, ovih dana voda iz vodovodne mreže nije bila baš dobra, nije pametno trovati smeće i okolnu zemlju neispravnom vodom. Ni vlast nije odgovorna, niti kriva. Ne da nisu krivi, dapače – oni vode računa o našem zdravlju, nisu čak ni obavijestili građane da gori Kozjačić. Da ne bi ljudi oboljeli od “sekiracije” – ironičan je bio Livajić.

Iz MI za IM su također poslali svoj komentar na ovaj ekološki incident

Ovim putem izražavamo našu zabrinutost zbog situacije na nelegalnom imotskom odlagalištu otpada Kozjačić. Danas ta kraška vrtača, kojekako napunjena raznim smećem, opet gori i dimi, zasada puno manje nego 2011., kada je intezivni požar iz utrobe suhoga jezera nesnosnim smradom, od metana i ostalih plinova i tvari, danima opasno prijetio žiteljima grada i okolice. Nadamo se da će se duboka buktinja zauzdati, vodom i inertnim materijalom, te da preko vatre, zraka i vode, neće biti težih posljedica za ljude i okoliš. Na ovaj problem ukazivali smo na desetke puta, formalno i neformalno, na sjednicama Gradskoga vijeća, medijski, zatim slanjem apela i dopisa mnogim mjerodavnim institucijama, a najzad i prosvjedom i blokadom kamiona 2015. godine. Tražili smo potpunu sanaciju i najzad konačno zatvaranje divljeg deponija sjeverno iznad grada, početak sortiranja, reciklaže i kompostiranja komunalnoga otpada. Na tom planu nažalost nije bilo pomaka. Pozivamo odgovorne da naprave sve što mogu da spriječe teže zagađenje te da obavještavaju javnost o razvoju događaja, kakvoći zraka koji dišemo i vode koju pijemo. Želimo ostati ovdje. Želimo živjet

U zdravlje narode!

Zaključak: nenamjenski potrošeni novci za sanaciju, tko zna na što. Zbog toga ne možemo dobiti nova sredstva za sanaciju pa se zato trujemo. Sve skupa, građani će to platiti zdravljem ali i “kešom” – ni manje ni više nego 11 milijuna kuna. U zdravlje narode!

(IN)

6 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here