Kum Bože Petrova i bez fakulteta postao drugi čovjek Hrvatskih voda

petrovUpravno vijeće Hrvatskih voda drastično je snizilo kriterije za izbor zamjenika ravnatelja te tvrtke, kako bi na to mjesto mogao doći prijatelj Bože Petrova iz Metkovića Mario Bukmir.

Štoviše, osim suradnje iz vremena kada je Božo Petrov bio gradonačelnik Metkovića, prvog čovjeka Mosta s Mariom Bukmirom veže i kumstvo.

Petrov je, naime, postao krsni kum Bukmirovu djetetu nakon što je on izabran da bude voditelj projekta “Metković” d.o.o. za povlačenje novca iz EU fondova s ciljem poboljšanja vodne infrastrukture grada Metkovića.

Umjesto visoke stručne spreme i najmanje pet godina iskustva na rukovodećim poslovima u vodnogospodarskim djelatnostima – bez čega do sada nije bilo moguće postati zamjenikom generalnog direktora – Upravno vijeće Hrvatskih voda, na čijem se čelu nalazi Mostov ministar Slaven Dobrović, 10. studenog je, izmijenivši Statut Hrvatskih voda i uputivši ga Vladi na usvajanje, odredilo potpuno nova pravila.

Vlada na potezu

Prema njima, zamjenikom generalnog direktora može postati i osoba s višom stručnom spremom koja, osim formalnog obrazovanja, posjeduje i “posebne vještine poput organizacije i koordinacije za donošenje odluka za koje je ovlašten, motiviranje radnika i davanje uputa za rad”.

Sve ove općenite formulacije trebale bi zamijeniti radno iskustvo na rukovodećim poslovima koje je do sada bilo propisano kao imperativ za ovu visoku poziciju. Ove izmjene Statuta na svojoj sjednici treba potvrditi i Vlada i time definitivno dati zeleno svjetlo da na ključnu operativnu funkciju u Hrvatskim vodama dođe Mostov čovjek bez fakultetske diplome.

Bukmir, inače inženjer građevine s višom školskom spremom, voditelj je projekta “Metković” za povlačenje novca iz EU fondova i nema pet godina staža na rukovodećim pozicijama. Ipak, on bi, zahvaljujući ovako velikodušnoj korekciji Statuta Hrvatskih voda, lako mogao osvanuti na mjestu zamjenika generalnog direktora te javne tvrtke od strateškog državnog interesa, čiji je godišnji proračun vrtoglavih tri milijarde kuna.

Most odustaje od svoji predizbornih parola o uhljebima, sposobnima a ne podobnima i sl.

A Most time poništiti vlastito inzistiranje na stručnim ljudima u državnim tvrtkama i institucijama, ali i borbu protiv političkog kadroviranja za koju su oštro kritizirali ostale stranke.

Da ne bude zabune o stvarnim motivima za ovakvu neobičnu statutarnu promjenu, u odluci je ona doslovno pojašnjena riječima da je cilj novih kriterija da se “proširi krug osoba koje mogu biti imenovane zamjenikom generalnog direktora”.

I dok je u nadležnosti Vlade imenovanje čelnog čovjeka Hrvatskih voda, za izbor njegova zamjenika nadležno je Upravno vijeće ove javne ustanove, u kojemu većinu ima Most.

Predsjednik Upravnog vijeća je ministar zaštite okoliša prof. dr. Slaven Dobrović. Njegov zamjenik je Mostov zastupnik prof. dr. Davor Romić. Članica ovog tijela je i zamjenica metkovskoga gradonačelnika Katarina Ujdur. U Upravnom vijeću je i prof. dr. Davor Ljubas, Dobrovićev kolega sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, HDZ-ovac Božo Galić, Bernardica Rubčić te predstavnik radnika Zoran Čavlović. Čime Bukmirov izbor, nakon krojenja kriterija po njegovoj mjeri, postaje sasvim realna opcija.

Jedan zamjenik

Izmjenama Statuta Hrvatskih voda ukinute su dvije pozicije zamjenika generalnog direktora. Prema dosadašnjoj praksi, čelni čovjek Hrvatskih voda ima dva zamjenika: jednog nadležnog za Dunavski slijev, a drugog za Jadranske sljevove. Budući generalni direktor Hrvatskih voda imat će sada samo jednog zamjenika.

Ovakva je odluka donesena, navodi Upravno vijeće, s ciljem povećanja učinkovitosti, racionalizacije poslovanja i bolje operativnosti u području Hrvatskih voda. No, ako je cilj bila racionalizacija, nejasno je zašto se uvode dva potpuno nova radna mjesta koja do sada nisu postojala: mjesta dvojice pomoćnika generalnog direktora.

Pa se broj rukovodećih osoba u vrhu Hrvatskih voda s dosadašnje tri zapravo povećava na četiri osobe.

Božo Petrov: ‘Sve je u skladu sa zakonom’

Predsjednik Hrvatskog sabora i lider Mosta Božo Petrov za ‘Slobodnu Dalmaciju’ je kazao da s detaljima čitavog slučaja nije upoznat.

– Siguran sam da je sve u skladu sa zakonom, a ako postoji nešto sporno, Most će pravovremeno reagirati, kao što smo to činili i do sada – izjavio je Petrov.

Bez odgovora o Mariju Bukmiru

– Predloženim izmjenama Statuta Hrvatskih voda smanjen je broj rukovodnih mjesta na poziciji zamjenika generalnog direktora s dva na jedan, smanjen je broj hijerarhijskih razina upravljanja s tri na dvije te su decentralizirane odgovornosti upravljanja na direktore vodnogospodarskih odjela. Cilj su ovih izmjena veća efikasnost, operativnost i fleksibilnost u radu Hrvatskih voda – ističu u Hrvatskim vodama, napominjući da su se poslovi do sada obavljali u više ustrojstvenih jedinica i na više organizacijskih razina te je “takva organizacijska struktura negativno utjecala na učinkovitost funkcioniranja pojedinog vodnog područja, među ostalim i zbog predugačkih linija rukovođenja”.

S novim izmjenama Statuta ojačat će se, tvrde u Hrvatskim vodama, “strateška i koordinacijska uloga generalnog direktora i njegova zamjenika koji će rukovoditi operativnim poslovima od nacionalne važnosti”.

– Predloženim izmjenama Statuta koje se odnose na uvjete imenovanja zamjenika generalnog direktora predviđeni su profesionalni kriteriji: odgovarajuća stručna sprema (preddiplomski i diplomski studij), radno iskustvo na konkretnim poslovima, stečene vještine, kako bi se osiguralo da kompetentna osoba obavlja posao zamjenika generalnog direktora. Uvođenje europskog prostora visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj pretpostavlja implementaciju odvojenih razina studija, njihovo prepoznavanje te bržu i fleksibilniju integraciju s tržištem rada. Smatramo potrebnim napomenuti da smo stoga kao uvjet za ovu poziciju propisali i preddiplomski studij kako bismo pridonijeli većoj fleksibilnosti s obzirom na potrebna znanja i vještine te opseg poslova, veću konkurentnost te napredovanje kroz profesionalna znanja – navode u Hrvatskim vodama.

Na naše pitanje o Mariju Bukmiru kao budućem zamjeniku generalnog direktora nismo dobili nikakav odgovor.

Izvor: Slobodna Dalmacija