Udruga „Kolajna ljubavi“ u Društvenom centru Laurentius na adresi Dr. Franje Tuđmana 6 u Lovreću u srijedu 15.9.2021. godine s početkom u 17:00 h održava izložba pod nazivom „Laurentius – radostan, kreativan i koristan“. Na izložbi će biti prezentirana mala remek djela koja su iznjedrile dječje ruke imotskog kraja s ciljem promicanja kreativnosti i stvaralaštva.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti kamene kućice koje su u duhu kulturne baštine Imotske krajine karakteristične za imotsko podneblje.  Kućice su izrađivali školarci iz Prološca pod vodstvom Josipe Rimac Vlajčić iz Kulturne Udruge mladih „K.U.M. Proložac“.

Udruga je kroz svoje radionice uz pomoć malih i velikih sudionika izrađivala aranžmane od prepoznatljivog imotskog bilja, šarene ribice i ptičice od recikliranih materijala, a oslikavali su glinene tegle, izrađivali pužiće od terakote, ali su i kroz razne dokumentarce najmlađe učili o znamenitostima našeg kraja.

Na izložbi će se posjetitelji moći bolje upoznati s tradicionalnim predmetima poput stapa i lopara, koje su posjetitelji izrađivali od terakote i glinamola, kao i s načinom kako tikve pretvoriti u ukrasne vaze.  Sve to su izrađivala djeca iz Krivodola pod budnim okom Vesne Ujević iz Kulturno-umjetničke udruge „Ujević“.

Kroz aktivnosti,  nastoji se promicati svijet o recikliranju pa se prošli tjedan oslikavalo i ukrašavalo višekratne platnene vrećice. Osim što su ekološki prihvatljivije, sa šarenim „dizajnom“ postaju i pravi modni dodatak.

No ima tu još mnoštvo drugih i fantastičnih rukotvorina koje su proizašle iz Laurentius „tvornice“.

Kroz rad Laurentiusa koji djeluje već pola godine postali smo svjesni kako u našoj zajednici postoji puno kreativaca čija će djela biti prezentirati u srijedu.

Sudionici u sklopu dnevnih boravaka imaju priliku sudjelovati i na aktivnostima poput male škole engleskog jezika, stolnog tenisa, plesu, gledanju crtanih i dokumentarnih filmova, oslikvanju lica, igranju raznih društvenih igara i sl.

Izgradnju i funkcioniranje Društvenog centra Laurentius je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda pa su sve  aktivnosti besplatne. Cilj je pružiti zanimljive aktivnosti kroz korištenje javnog prostora kao prvog društvenog centra u Imotskoj krajini. Provodi ga udruga “Kolajna ljubavi” u suradnji s općinom Lovreć i partnerskim udrugama Zavičajnom eko udrugom „Ričice“, Kulturno umjetničkom udrugom „Ujević“, Centrom za održivi razvoj Imotski “IMO-info” i Kulturnom udrugom mladih “K.U.M. PROLOŽAC”.

Kalendar aktivnosti i sve novosti možete pratiti putem naše web stranice: https://laurentius.com.hr/ , putem Facebook: Društveni centar laurentius te putem Instagrama: drustvenicentar_laurentius_.

Sve aktivnosti centra su besplatne te da je osiguran besplatan prijevoz  i osvježenje za sve sudionike, a provede se uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here