Da nisam pročitala da je “bijeli štrajk”, ne bih ni znala, nema nikakve gužve i ništa nije drukčije no inače – govori nam Bahrija Forić, pacijentica koju smo susreli jučer u Domu zdravlja Zagreb – zapad. Čekaonice su tamo gotovo prazne, što je bila slika prijepodne i u Runjaninovoj, “centrali” Doma zdravlja Zagreb centar te u Maksimiru. Nema riječi ni o kakvoj gužvi, dobar dio liječnika jučer je i mijenjao smjene tako da smo nakon produljenog vikenda “susretali” natpise da u utorak rade poslijepodne umjesto ujutro. Dio je to atmosfere “bijelog štrajka” koji su iz Udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite najavili kao reakciju na izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se uvodi ordinacija, ali ponovno uz limit, tj. obvezu da 25 posto liječnika treba ostati pod domom zdravlja dok ostali mogu u privatnike. Podsjetimo, uoči prosvjeda koji je organiziran za danas kad će u ordinacijama biti samo medicinske sestre i dežurni liječnik, liječnici su najavili da će raditi po smjernicama što, među ostalim, znači posvetiti pacijentu za prvi pregled 20 minuta i uzrokovati gužvu, odnosno čekanje.

Sve je uobičajeno

Gužve, međutim, barem na navedenim lokacijama u Zagreba, nije bilo ni blizu.

– Ne vidim nikakvu promjenu i mi normalno funkcioniramo. Osiguravamo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, a ne da se vodimo brojem postupaka koji se želi umjetno producirati – komentirao je doc. dr. sc. Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – zapad koji jučer nije imao nijednu najavu da neke ordinacije neće raditi zbog prosvjeda.

Sve je uobičajeno bilo i u sisačkom Domu zdravlja, gdje je kod pojedinih obiteljskih doktora nastala gužva prije početka druge smjene, što je uobičajeno jer pacijenti žele biti što prije na redu.

– Kako ću ja biti u štrajku kada radim dvije ambulante? Pregledat ću danas 120 pacijenata – govori dr. Rudika Gmajnić, obiteljski liječnik iz Osijeka. Koliko je upravi osječkog Doma zdravlja poznato, nijedan njihov liječnik u utorak nije bio u “bijelom štrajku”, ili ga barem nije prijavio.

– Vrijeme je godišnjih odmora, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jedino i samo mi svoj godišnji odmor ili zaradimo ili odradimo. Kolegica je trenutačno na godišnjem pa moram raditi dvostruko ako i ja želim ići na odmor – nastavlja dr. Gmajnić, kojem bi da je jučer svakom pacijentu posvetio 20 minuta trebalo 2400 minuta, odnosno 40 sati.

Ravnatelj tog doma zdravlja Mato Lukić kaže da nema nikakvu službenu informaciju o promjenama te da liječnici rade normalno, bez zastoja i čekanja.

Propisani timovi su popunjeni, ne manjka ih, ali pojedini timovi imaju previše pacijenata.

– Kao i sve ostale struke, ako im nešto ne odgovara, imaju pravo na svoj glas – poručuje ravnatelj.

U slavonskobrodskom domu zdravlja jučer nije bilo gužve, a jedan od liječnika rekao nam je da sve uobičajeno funkcionira. Objasnio je kako ovdje nije riječ o klasičnom štrajku, već o želji medicinara da upozore na problem nedostatka liječnika.

Ponegdje previše pacijenata

– Najnormalnije radimo, pacijenti dolaze i odlaze, kao i u proteklih 40 godina. Štrajk? Nisam vam ja u toj udruzi, za dva tjedna idem u mirovinu i ne bavim se takvim bedastoćama – kaže nam varaždinski liječnik Velimir Đuras. Branko Vrčić, ravnatelj Doma zdravlja Čakovec, kaže da liječnici u sklopu te ustanove normalno rade, a za one u koncesiji kaže da ne zna.

– Poznavajući Međimurje, vjerujem da ni u ostalim ordinacijama nema problema s gužvama i dugim čekanjima – kaže dr. Vrčić.

U čekaonici ordinacije obiteljske medicine u Čakovcu zatekli smo desetak ljudi koji se nisu žalili na dugo čekanje.

– S radom prema pravilima struke počelo se jučer i model je to koji će se dalje nastaviti, kaže dr. Josipa Rodić, predsjednica spomenute Udruge koja okuplja 700 članova.

Te su ordinacije članice obavijestile svoje pacijente o ovom načinu rada i izostanak gužve dr. Rodić pripisuje dobroj informiranosti pacijenata.

 


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here