Dobio sam pouzdanu informaciju da je Hrvatska narodna banka u 2017. godini ostvarila povijesno najveći gubitak od 2,554 milijarde kuna otkako je osnovana, što je utvrdila revizorska kuća Deloitte još 15. ožujka ove godine, objavio je danas novinarima u Saboru predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.

– Sto dana nakon što je ta revizorska kuća potpisala financijski izvještaj javnost je ostala prikraćena za ovu nevjerojatnu informaciju. Zašto se ova vijest skrivala sto dana, zašto je gubitak toliki i je li to povezano s prestankom mandata sadašnjeg vodstva HNB-a. Je li se htjelo prikriti tu lošu i strašnu vijest o povijesno najvećem gubitku, s obzirom na činjenicu da se sadašnje vodstvo HNB-a namjerava boriti za još jedan mandat? – zanima Lovrinovića.

Jesu li predsjednik Vlade i predsjednik Sabora, kojemu HNB odgovara, znali za tu informaciju i ako jesu, zašto su šutjeli, a ako nisu, zašto im HNB to nije priopćio, pita se Lovrinović.

– Dosta je bilo šutnje i sakrivanja istine u Hrvatskoj. Tražim da se ta informacija provjeri, da se sazna otkuda gubitak, tko ga je napravio i da svi odgovorni za to trenutačno snose odgovornost. Ako je premijer znao za ovo, zašto je šutio i je li to možda povezano s tim što je HNB za Vladu radila projekt uvođenje eura, koji je mislio iskoristiti kao svoj najveći adut za Bruxelles? – zanima Lovrinovića.

Na čemu je ostvaren toliki gubitak jer u svakoj zemlji središnja banka ima monopolnu, ekskluzivnu poziciju, prije svega u upravljanju međunarodnim rezervama likvidnosti i kao takva je značajan izvor zarade novca za državni proračun, a i za sebe, komentira Lovrinović te dodaje kako je prema ovim podatcima HNB najveći gubitaš u Hrvatskoj u 2017. godini.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here