Nastrada i krivonja: Lučanski Bako siti se svakog

luka6

{gallery}2012_02_19_mackare_glavina{/gallery}

Glavinjani donji, zapravo Lučani godinama se ne daju smesti u svojin nakanan pa su i ove godine organizirali svog krivonju Baka, koji je krivac za sve nedaće seljaka, iako nije kooperant, niti je u ministarstvu poljoprivrede, a nije ni Matija Gubec. Eto, sam Bako nastrada, a nije ni vijećnik u upravi grada kojega su Lučani, ne svojon krivnjon postali građani. Ne bune se oni što su građani najdražeg in grada Imotskog, niti iko od nji za to mari, već ji brine što ji zaobilaze dobre, a susriću i za noge jin zapliću loše stvari.

Na pitanje zašto u isti dan organiziraju povorku i spaljivanje krnjevala kad i varošani, rekli su da se ne boje suparništva sa poznatijin varoškin brajon Bakon kojemu su ove godine otančale gaće ter zbog nestašice i briga, ona mu je stvar napravljena od sniga. Još govore da i njijov Bako ima dosta godina u prknu, cirka 40 i ohoho i ne tupi mu se oni sridni prst desne ruke sa godinan starosti, zbog novčani poteškoća ne osjeća umor,  mimo strava i svi briga ko poskok glavu je nakostrušio i diga. Lučkom Baku i edukacija kvalitetno radi, u povorci su i stari i mladi. Isto je na kraju priče sva Bakova sila i pamet sa svin problemima Lučana skupljanin kroz godinu izgorila ko šuverin na Bunarini, lomači od starina, di su i pokonji Rimljani izgorili od žeđi, srčuć sićon vodu iz bunara, a ne iz bukare vina. Lučani nisu sačuvali povisni sić za vodu, ali su zato sačuvali bukaru i Baka krivonju, iz godine u godinu naganjajući ga po varušu neka ga svi vide i neka pate jer ovi zadnji godina do varuškog pazara dolazi prazna krtola, bez ljutike, sponjaka pičkota i salate.

Glavina je hranila imotsku pijacu moj svitu, a sada mlađarija ne more živit od svoga vrtla, već mora gamižit za kruvon po svitu. Ako se neviste zažele jaja, blitve i salate u prodajni centar i Lidl na brzaka svrate, mogu i prošetati usput, jerbo zelje ne moraju prati, a niti će postole zaglibati.

Organizatori povorke su mi rekli tiho na uvo, da među Lučane za živu glavu ne petljan Zdilare, zato neću na dugo i na široko, jer samo Bako krivonja zna ko je kome u selu natrunijo oko.

Ago

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here