Don Ivan Turić (foto: Fenix Magazin)

Don Ivan Turić našao se na popisu 300 katoličkih svećenika optuženih za zlostavljanje djece, a kojega je objavio kardinal Daniel DiNardo, predsjednik američke Konferencije katoličkih biskupa. – Teksaški biskupi odlučili su objaviti imena tih svećenika jer je to ispravno i pravedno te može ponuditi iscjeljenje i nadu žrtvama – rekao je kardinal američkim medijima.

Vijest su prenijeli svi važni i nevažni mediji u Hrvatskoj i regiji. No svi, ali baš svi, propustili su istaknuti jedno. To je sadržano u ovim kratkim rečenicama: „Turic was ordained in 1968 and charged with indecency with a child — fondling — in 1977. He was removed from his duties as a priest the same year. The case was dismissed in 1980 without explanation. He had five assignments during his career as a priest“. To je opis nedjela koje stoji uz ime don Ivana Turića. U prijevodu: „Turić je zaređen 1968. godine i optužen je za nepristojnost s djetetom – milovanjem – 1977. godine. Iste je godine bio smijenjen s dužnosti svećenika. Slučaj je odbačen 1980. godine bez objašnjenja. Tijekom karijere svećenika imao je pet dužnosti“.

Umjesto objave ovih podataka, vijest o Turićevim eventualnim prljavim rabotama u Americi, u domaćim je medijima garnirana njegovim izjavama o tome kako voli ustašku kapu, kako je ružno govorio o Ivi Josipoviću i služio mise za zločince, što pak s ovim slučajem nema nikakve veze.

Da stvar bude još opasnija, huškačko novinarstvo pojačano je i mrziteljskim komentarima čitatelja ispod vijesti, a niču nekontrolirano i šire se medijskim poljem poput korova. Odgovornosti nema, a „istina“ može biti i istinita i neistinita. Ukoliko je počinio nekakvo nedjelo, don Ivan će za njega i odgovarati, ako ne pred ljudima onda pred Bogom zasigurno. A mediji, baš kao i njihovi konzumenti, moraju biti oprezniji i odgovorniji jer, ako se iti jednu nevinu osobu krivo optuži i etiketira, nanešena joj je trajna nepravda s nesagledivim posljedicama. (in)

2 KOMENTARI

  1. odličan tekst, samo me još zanima, zašto niste napisali kako ugledni don turić živi poprilično raskalašeno s obzirom na njegov poziv, a vidim da niste uopće negirali činjenicu da je on fašist… genijalno,,, ni njega ne čeka veseo susret s bogom, tako da oladite malo

  2. Ne briga mene hoće li on pred Bogom odgovarati ili ne, već treba odgovarati pred nama! Slučaj bi se trebao otvoriti pa nek završi sa objašnjenjem. Ovako samo govori o tome koliko su oni zaštićeni i samim time podržavani cijelo vrijeme u svojim kaznenim djelima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here