Mediji se “poigravaju” don Ivanom Turićem. Zaboravili su istaknuti jedan detalj.

Don Ivan Turić (foto: Fenix Magazin)

Don Ivan Turić našao se na popisu 300 katoličkih svećenika optuženih za zlostavljanje djece, a kojega je objavio kardinal Daniel DiNardo, predsjednik američke Konferencije katoličkih biskupa. – Teksaški biskupi odlučili su objaviti imena tih svećenika jer je to ispravno i pravedno te može ponuditi iscjeljenje i nadu žrtvama – rekao je kardinal američkim medijima.

Vijest su prenijeli svi važni i nevažni mediji u Hrvatskoj i regiji. No svi, ali baš svi, propustili su istaknuti jedno. To je sadržano u ovim kratkim rečenicama: „Turic was ordained in 1968 and charged with indecency with a child — fondling — in 1977. He was removed from his duties as a priest the same year. The case was dismissed in 1980 without explanation. He had five assignments during his career as a priest“. To je opis nedjela koje stoji uz ime don Ivana Turića. U prijevodu: „Turić je zaređen 1968. godine i optužen je za nepristojnost s djetetom – milovanjem – 1977. godine. Iste je godine bio smijenjen s dužnosti svećenika. Slučaj je odbačen 1980. godine bez objašnjenja. Tijekom karijere svećenika imao je pet dužnosti“.

Umjesto objave ovih podataka, vijest o Turićevim eventualnim prljavim rabotama u Americi, u domaćim je medijima garnirana njegovim izjavama o tome kako voli ustašku kapu, kako je ružno govorio o Ivi Josipoviću i služio mise za zločince, što pak s ovim slučajem nema nikakve veze.

Da stvar bude još opasnija, huškačko novinarstvo pojačano je i mrziteljskim komentarima čitatelja ispod vijesti, a niču nekontrolirano i šire se medijskim poljem poput korova. Odgovornosti nema, a „istina“ može biti i istinita i neistinita. Ukoliko je počinio nekakvo nedjelo, don Ivan će za njega i odgovarati, ako ne pred ljudima onda pred Bogom zasigurno. A mediji, baš kao i njihovi konzumenti, moraju biti oprezniji i odgovorniji jer, ako se iti jednu nevinu osobu krivo optuži i etiketira, nanešena joj je trajna nepravda s nesagledivim posljedicama. (in)

1 KOMENTAR

  1. odličan tekst, samo me još zanima, zašto niste napisali kako ugledni don turić živi poprilično raskalašeno s obzirom na njegov poziv, a vidim da niste uopće negirali činjenicu da je on fašist… genijalno,,, ni njega ne čeka veseo susret s bogom, tako da oladite malo

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.