Dan ženaSvim patnicama i junakinjama sastavljenim od najčvršćih kostiju i prirodno urođenog pokreta otpora, sretan Međunarodni dan žena.

Svojim Majkama, što šutnjom i pouzdanošću čelika razbijaju predrasude kako su slabiji spol, a imaju na srcu i u glavi stotinu pripremljenih i (ne)planiranih ručaka, ofreganih kuća i dvorišta, bolesnih sinova i kćeriju, vena na nogama, žuljeva na prstima i nepouzdanih muževa.

Najdražim Babama, rijetkoj vrsti sa šudarom pred izumiranjem, najvećim zagovornicama ženske pravde i slobode riječi, onim lajonama što su se pravdale i roge davale dok su najslobodnije ikad rađale deset i više djece pod lozom i suvereno vladale selom, čovikom i kućom.

Nevistama i Svekrvama, nosanju ravnom Kikaševom i Škiljinom što se gledaju lipo i manje lipo i dominiraju u ćakuli dok kupuju spizu, piju kavu s prijom i vole istog čovika.

Ženama od karijere, vrlim organizatoricama života i posla što bistrim umom i britkim jezikom haraju uredima, pozicijama i penju se razinama naizgled takvom lakoćom da se pitaš s koje planete, zaboga, one dolaze.

Kućanicama, domaćicama, čarobnicama s neopisivom sposobnošću da sve što taknu pretvore u toplinu i dom i ispune dušom, a da pritom tek kratko uzdahnu dok ih nitko ne gleda.

Želim sretan Međunarodni dan žena Facebook i Instagram generaciji predivnih dama svjesnima svoje ženstvenosti koje znaju da ljepota nije samo u oku promatrača već i pravilno odabranom filteru.

Svim Istanbulskim nevjestama što od 18 sati sjedaju pred televizore i sele u tursku bajku sa sretnim krajem.

Neka je sretno i onim ženama koji Instanbulsku konvenciju čitaju u pdf formatu zagrljeni sa svojim neregistriranim životnim partnerom, kao i onima koje životni mir i radost pronalaze u nedjeljnom obiteljskom ručku poslije svete mise, a Istanbul vole vidjeti samo u orijentalnoj sapunici.

Neka odahnu i one Žene na onkologiji što ih ne zanimaju strane ni ideologije, svjetonazori, Facebook profili, promaknuće ni oribana kuća. Zanima ih doktorica u viziti s novim nalazom njezine sudbine i sudbine djeteta koje je ostavila kući.

Naklonimo se danas i drugačijim, ostvarenim Ženama koje hrabro ostavljaju svjetove iza sebe kako bi istražili i pronašli nove.

Sretno rekreativkama, dizajnericama, mehaničarkama, curama od debate, curama od škole, konobaricama, obožavateljicama kave i cigare, programerkama, nordijskim hodačicama i onim najmanjima koje će sve ovo tek postati.

Emancipiranim, konzervativnim, borbenim, samozatajnim, seljankama, građankama, majkama, nemajkama, feministkinjama u svim oblicima i svima onima koje nisu stale u ovaj tekst, a čvrsto su stale uz ovaj svijet, od srca, sretno!

Piše: Josipa Rimac Vlajčić

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here