MEGAPROJEKTI Svjetski kapital mijenja Imotski, uskoro podzemnim liftom do jezera

imotski_dron

Da čuda postoje i da su moguća, na primjeru Imotskog očito se potvrđuju. Poslije nastanka dinarida, nastaju mnogobrojna krška jezera… Modro i Crveno su najpoznatija. Pored prirodnih, dogodilo se i antropološko za vladavine Austrije kada je napravljeno sve što u gradu vrijedi, primjerice put u Modro jezero 1908. godine, crkva sv. Franje, Građanska škola (gimnazija), Dogana, zgrada suda, kulturni život, gradska glazba i slično… U najnovije vrijeme to potvrđuju autocesta Zagreb-Split-Ploče, tunel sv.Ilija, a uskoro i pristupna brza cesta do istog. Grade se luksuzne vile s bazenima za odmor i trajnije zadržavanje turista. Od jednodnevnih izletnika koji oduševljeni odlaze s destinacije, pristupa se i drugim utemeljenim načinima da se isti još duže zadrže.

Skice do kojih smo došli, potvrđuju da bi kontinuitet malih čuda mogao biti nastavljen. Riječ je o nekoliko velikih projekata.

Projekt br. 1

Kaskadni lift pod zemljom koji se primiče površini vode u Crvenom jezeru (vodostaj varira)

Prezentiramo skicu projekta, uz informaciju da se radi o stranom kapitalu i to arapskom (Katar). Veliki arapski projekt već je uspješno realiziran u blizini Sarajeva u BiH (turistički grad Trnovo, vidi internet). Lift se nalazi u zgradi novog hotela (vidi projekt br. 2). Na površini vode nalazi se platforma na kojoj su sljedeći sadržaji: kemijski wc, mini-buffet, nekoliko malih barki za veslanje…

KM_754e-20160331182925

Projekt br. 2

Elitni hotel u Imotskom sa 40-ak soba

Riječ je o hotelu kakvog nema niti u Opatiji, a u rangu je sa zagrebačkom Esplanadom. Velebno arhitektonsko djelo, ručno klesano (imotski majstori) pod nadzorom bečkih arhitekata, uklapa se u planove nove reformske hrvatske vlade koja zgradu Suda (kako ga narod zove) prenamjenjuje u hotel, a ono malo ureda što je preostalo u istom dislocira na druga prikladna mjesta u užem centru grada (slično zgradi Banovine u Splitu). Već je sve dogovoreno s jednim od najvećih turskih biznismena (građevina, autoceste), osobnim prijateljem jednog našeg bivšeg predsjednika. Gospodin se zove Tarik Šara. Oduševljen je Hrvatskom, a naročito restoranima u dubrovačkoj okolini. Velika mu je želja na putovanju autocestom (Jadransko-jonska trasa) Istanbul-Tirana-Skadar-Podgorica-Zadar-Zagreb-Beč, prenoćiti u velebnom ljepotanu „Modro jezero“ (zgrada Suda Imotski).

KM_754e-20160331182925

Projekt br. 3

Gradski stadion Gospin dolac postaje veliki bazen

Gradski stadion postaje veliki bazen, a preko zime klizalište i hokejaško igralište. Poslije konzultacija s više stručnjaka različitih profila, zaključeno je da gradski stadion valja dislocirati u park „Gaj“, a bit će kapaciteta oko 3500 gledatelja (sličan stadionu NK Junak Sinj, vidi internet) uz mogućnost nadogradnje istoga. Razlozi izmještanja su sljedeći:

  1. a) nepristupačnost za vozila i parking, loš pristup za vatrogasce, hitnu pomoć, autobuse, policiju te gostujuće navijače (evakuacija) te nemogućnost dobivanja prvoligaške i UEFA licencije (neisplativo daljnje ulaganje).
  2. b) nepovoljni mikroklimatski uvjeti, previše hladnih i vjetrovitih dana (jesen,zima,proljeće)…

Zabavni aqua park i gradski bazen (80×70 m) instalira se na sadašnju površinu igrališta. Voda za bazen uzima se iz Modroga jezera (reverzibilni sustav), cijevima postavljenim uz istočni obod jezera nevelikim pumpama doprema se u bazen. Voda se nakon korištenja vraća u jezero prirodno pročišćena (pijesak i kamenje). Za bazensku vodu nisu potrebni veliki filteri i kemikalije (klor). Cirkularni sustav: jezero-bazen (Tuzlanska jezera, vidi internet).

Poslije kavice na terasi, u društvu najvećeg hrvatskog pjesnika (Teško je biti star, a biti mlad) nakon prijeđenih 50-ak skalina kupate se u vodi s afrodizijačkim svojstvima (car Franjo Josip). U projekt ulazi i veliki koncern Agrokor (uz bazen možda budu pregovarali o kupovini i oživljavanju vinarije Imota).

KM_754e-20160331182925

Dakle, čuda su ipak moguća. Događaju se rijetko, ali ipak treba vjerovati i opet se nadati…

P.S.

Ruska kompanija Rosneft želi preko zime instalirati hokejaško igralište da medvjedi odigraju nekoliko promotivnih utakmica „ispod kule od kamena i jezera umodrena“ … zig-zag Medveščak. (ps)