Merkel spašava odnose EU i SAD-a

Gotovo dvadeset sati provela je njemačka kancelarka Angela Merkel u zrakoplovu na relaciji Berlin – Washington – Berlin kako bi 20 minuta, oči u oči, jučer razgovarala s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Glavne teme razgovora bile su nuklearni sporazum s Iranom i trgovinski odnosi Europske unije i SAD-a.

Iran i gospodarski sporazum

Odnos s Iranom u fokusu je nakon što francuski predsjednik Emmanuel Macron nije uspio tijekom svojeg posjeta Trumpu uvjeriti američkog predsjednika da ne odustane od nuklearnog sporazuma. Ipak, svi očekuju da će glavni zadatak Angele Merkel biti pokušaj odgode uvođenja kaznenih carina, a zauzvrat bi se trebalo pregovarati o novom ugovoru o carinama na sve industrijske proizvode izuzev automobila. Washington, naime, od Europske unije očekuje popuštanje kada su u pitanju carine na američke automobile.

Nema vremena za poklone

Na listi škakljivih pitanja jest i projekt baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2 kojim bi se trebale osigurati isporuke ruskog plina Europi, što Washingtonu baš i nije po volji.

S druge pak strane, osim najave sastanka Merkel i Trumpa, američki mediji bave se telefonskim javljanjem uživo američkog predsjednika u televizijsku emisiju “Fox & Friends”, pri čemu je Trump, kako ističu mediji, održao monolog prepun nepovezanih rečenica u najmanju ruku konfuznog sadržaja. Tako je, primjerice, govorio kako supruzi Melaniji nije kupio ništa za rođendan koji je bio baš taj dan. “Znate, previše sam zauzet da bi okolo tražio poklone. Nabavio sam joj lijepu čestitku i cvijeće”, kazao je. Dotaknuo se i povezanosti s Rusijom istaknuvši kako je sve izmišljeno i da to može potvrditi i sam Vladimir Putin.


Izvor: Večernji list

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.